Política

L’ONU proclama Finlàndia el país més feliç del món per tercer any consecutiu

Els estats nòrdics, Suïssa, Nova Zelanda, Àustria i Luxemburg ocupen els deu primers llocs

Zimbàbue, el Sudan del Sud i l’Afganistan tanquen el rànquing

El clima d’alarma i aprensió que es viu arreu del món per l’expansió del coronavirus no va impedir ahir que un grup d’experts de l’ONU tornés a proclamar Finlàndia, per tercer any consecutiu, la nació més feliç del planeta.

Els investigadors van realitzar l’Informe de la Felicitat Mundial a partir de la pròpia valoració de ciutadans de 156 països. Amb aquestes dades i tenint en compte paràmetres com ara el PIB, la protecció social, les llibertats personals i els nivells de corrupció, van atorgar a cada país una puntuació sobre felicitat.

Com en cadascun dels set anteriors informes, els estat nòrdics dominen el top ten, juntament amb Suïssa, Nova Zelanda i Àustria. Luxemburg es va situar en el desè lloc del rànquing per primer cop.

Els països més feliços són aquells en què “la gent té un sentit de pertinença i confien els uns amb els altres i amb les institucions comunes”, va explicar John Helliwell, un dels autors de l’informe. “També hi ha [en aquests països] més resiliència, perquè la confiança redueix el pes de les dificultats i, d’aquesta manera, disminueix les diferències en el nivell de benestar”. Per contra, els últims països de la llista són aquells afectats per violents conflictes i pobresa extrema, com ara Zimbàbue, Sudan del Sud i l’Afganistan, considerats com els països menys feliços de la Terra. El primer lloc que aconsegueix cada any el seu país sorprèn els mateixos finlandesos, 5,5 milions de persones poc inclinades a espontànies manifestacions d’alegria i amants de la solitud dels seus boscos i llacs. Als llargs i foscos hiverns del nord del país s’atribuïen els alts nivells d’alcoholisme i suïcidis, però la sanitat pública ha reduït aquests índexs a la meitat durant la darrera dècada. Els finlandesos tenen qualitat de vida i de serveis públics i també de seguretat. Els nivells de desigualtat i pobresa són dels més baixos de l’OCDE. L’informe no recull les restriccions imposades contra la Covid-19. Els experts vaticinen que, paradoxalment, les situacions de confinament i l’excepcionalitat podrien fer augmentar la solidaritat i la confiança a diversos països i, per tant, el seu nivell de felicitat.

LES XIFRES

156
països
figuren en l’Informe de la Felicitat Mundial que elaboren cada any les Nacions Unides.
5,5
milions
d’habitants té Finlàndia, el país més feliç de tot el món per tercer any consecutiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES