Política

Sanders rumia deixar la cursa demòcrata

Una altra derrota en les primàries deixa les possibilitats del senador sota mínims

Biden fa una crida als joves perquè s’uneixin a la seva candidatura

La velocitat de creuer de l’exvicepresident Joe Biden cap a la nominació demòcrata a la Casa Blanca no s’atura. Dimarts, en una nova jornada d’èxit rotund, Biden va guanyar les tres primàries en joc (Arizona, Florida i Illinois) per marges molt còmodes, es va atipar d’acumular delegats (ja supera el miler) i va deixar la cursa vista per a sentència, fins al punt que el seu rival, Bernie Sanders, rumia abandonar la cursa. La contundència de les victòries de l’exvicepresident, vistes com un triomf de l’aparell demòcrata per unir-se al voltant del candidat predilecte i un missatge de l’electorat per acabar d’una vegada el procés de selecció, ha deixat la campanya del senador Sanders sense gairebé possibilitats i al caire del precipici, fins al punt que ha aprofitat l’aturada de les primàries per reflexionar.

“El senador Sanders tindrà converses amb els seus seguidors per enfocar la campanya”, va dir el seu cap de campanya, Faiz Shakir. La pressió perquè abandoni la cursa és cada vegada més forta i caldrà veure fins a on és capaç de tenir efecte en un Sanders que, fa quatre anys, va aguantar fins al final, tot i que llavors la distància amb la seva rival, Hillary Clinton, era molt menor.

El gran dubte de l’equip de campanya del senador és saber com una eventual sortida de la cursa podria afectar la plataforma política que està impulsant. La por és que, amb ell fora de combat, temes com ara la sanitat pública, la cancel·lació del deute estudiantil, la gratuïtat de les universitats públiques i la resta de mesures de la seva “revolució política” enfocada en les classes mitjanes i baixes quedin enterrades.

“Ara mateix, Sanders està concentrat en la resposta governamental al brot de coronavirus i assegurant-se que cuidem la gent treballadora i els més vulnerables”, hi va afegir Shakir.

Biden, que fa dies que se sent guanyador, va redoblar l’esforç explícit per abraçar els batalladors seguidors de Sanders, especialment els més joves, que, en una proporció considerable, diuen que no votaran l’exvicepresident perquè forma part del mateix establishment contra el qual es rebel·len. “Us escolto. Sé què ens hi juguem. Sé el que cal fer. El nostre objectiu és unificar el país i la nació”, els va prometre l’exvicepresident.

Evidentment, Trump, tot i la crisi del coronavirus i una gestió dubtosa de l’administració, no va poder deixar passar l’oportunitat de posar el dit a la nafra. “El Partit Demòcrata haurà aconseguit el seu desig més gran i haurà derrotat Bernie Sanders abans d’hora. Ara estan fent tot el possible per ser amables amb ell per mantenir els seus seguidors”, va analitzar ahir en una piulada a Twitter en què va augurar que el senador “abandonarà aviat” el seu anhel presidencial. Un Trump que dimarts es va assegurar ser el “presumpte nominat” al bàndol republicà, en espera de la confirmació oficial de la nominació a la convenció que s’ha de celebrar a l’agost.

LES FRASES

Sanders tindrà converses amb els seus seguidors per enfocar la campanya
Faiz Shakir
cap campanya de bernie sanders
Sé què cal fer. El nostre objectiu és unificar el país i la nació
Joe Biden
Candidat a la nominació demòcrata a la casa blanca

El virus posa en dubte el futur de moltes primàries

La crisi del coronavirus està modificant el calendari de primàries demòcrates i cinc estats han ajornat votacions com a precaució. Molts més estan pensant aplicar accions similars. En les últimes hores, la xifra d’estats ha anat augmentant i es tem un efecte dòmino. Kentucky, Louisiana i Maryland van moure les seves primàries al juny; Geòrgia, que havia de fer-les d’aquí a una setmana, les ha mogut a mitjan maig. El cas més rocambolesc va ser el d’Ohio, que havia de votar dimarts passat però que, finalment, després de 24 hores de desconcert i demandes judicials, va ajornar les votacions fins al 2 de juny. “Està clar que haurien estat impossibles unes eleccions justes, accessibles i segures”, va dir el governador Mike deWine, un dels que més aviat es van mobilitzar per aturar els contagis tancant escoles i limitant les interaccions socials. L’onada de demòcrates que analitzen què fer no s’atura: Nova York s’ho està pensant, Puerto Rico confirmarà aviat que les ajornarà com a mínim un mes, i estats com ara Wyoming només comptarà vots postals.

El Comitè Nacional Demòcrata ha fet una crida perquè es compleixi el calendari establert i s’adoptin mesures com ara el vot per correu. La pròxima votació no serà fins al 4 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona