Política

Tots els candidats, contra Bernie

Sanders, favorit per a la nominació demòcrata, es converteix en l’ase dels cops en un debat on regna el caos i les interrupcions

Els seus rivals alerten de la “catàstrofe” que seria escollir-lo per enfrontar-se a Trump

“Aquesta nit estic sentint moltes vegades el meu nom. Em pregunto per què...”. El senador Bernie Sanders no va poder resumir millor el contingut del desè debat demòcrata, celebrat la matinada de dimecres a Charleston (Carolina del Sud) i que, en comptes de ser un diàleg de propostes i idees, va ser una amalgama de crits i atacs contra l’actual favorit. Després de l’enorme triomf als caucus de Nevada de dissabte passat, sembla que Sanders, que ja era un dels favorits per ser l’escollit, ho té tot de cara per guanyar sense complicacions. Els rivals que encara queden a la cursa ja el veuen com una amenaça seriosa i van intentar fer-lo baixar de la posició de privilegi.

El debat era l’última oportunitat per aturar l’empenta del senador, última oportunitat de destacar i presentar-se com a candidat viable abans de les pròximes dues dates clau en el procés de selecció del nominat: les primàries de Carolina del Sud, aquest dissabte, i el fastuós superdimarts, en què setze estats i territoris votaran el mateix dia i repartiran 1.357 delegats, més d’un terç del total en joc.

Les crítiques a Sanders van ser constants. L’exvicepresident Joe Biden va atacar-lo pel seu historial en control d’armes; el filantrop exalcalde de Nova York Mike Bloomberg va fer èmfasi en les declaracions en què lloava l’alfabetització cubana sota el règim de Fidel Castro; Pete Buttigieg, que vol establir-se com el candidat de la moderació, va alertar de com podria afectar les eleccions del Congrés; la senadora Amy Klobuchar va disparar contra el pla de sanitat pública. Fins i tot la també senadora Elizabeth Warren, fins ara aliada i que només havia dedicat els atacs més ferotges a Bloomberg, va intentar fer-li pessigolles. “Crec que seria millor presidenta que en Bernie”, va sentenciar.

Tots van alertar del perill de Sanders com a candidat. “Si creieu que els últims quatre anys han estat caòtics, divisius, tòxics i extenuants, imagineu-vos gastar gran part del 2020 amb un Bernie Sanders contra Donald Trump”, va etzibar Buttigieg. Bloomberg, més contundent, va dir que seria “una catàstrofe”. El debat va ser caòtic, ple d’insults i interrupcions, buit de contingut, incontrolable. Ho va advertir Klobuchar: “Si ens passem quatre mesos esquinçant el partit, ens passarem quatre anys veient com Trump esquinça el país.” Per Trump, la baralla fratricida és un manà per a la reelecció. “El Partit Demòcrata és un cacau i el debat és l’evidència que cap candidat és seriós”, va dir Kayleig McEnany, portaveu de la campanya.

A dos dies de les primàries a Carolina del Sud, la primera parada amb gran percentatge de vot afroamericà, qui més se la juga, probablement, és Biden. “Guanyaré el vot afroamericà aquí”, va prometre Biden, que va aconseguir un dels suports més preuats de Carolina del Sud: el del venerat congressista afroamericà James Clyburn, que l’hauria d’ajudar a aconseguir una victòria parcial que se li resisteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona