Política

Caos en els caucus d’Iowa

Errades tecnològiques priven els EUA de conèixer els resultats de les primeres primàries cap a la nominació demòcrata

El senador Bernie Sanders i el jove Pete Buttigieg es perfilaven com a triomfadors

La matinada d’ahir havia de ser el moment per començar a il·luminar la cursa demòcrata cap a la presidència dels Estats Units, però es va produir l’efecte contrari. Unes “inconsistències” en el recompte –després es va confessar que es tractava d’una errada tecnològica afegida a un pla B fallit– van acabar deixant el Partit Demòcrata palplantat, confós i incrèdul davant un fracàs monumental. Aquesta imatge lamentable pesa sobre el seu futur.

En la prèvia dels caucus d’Iowa, el tret de sortida de les primàries i alhora un circ mediàtic descomunal, totes les travesses es concentraven a saber si la “revolució” del senador Bernie Sanders hauria mogut prou base per guanyar. També si el jove Pete Buttigieg, exalcalde d’una petita ciutat d’Indiana, trencaria pronòstics amb el missatge de regeneració moderada. Si l’exvicepresident Joe Biden faria valer la seva experiència i l’autoimposada aura de candidat inevitable. O si seria el moment per donar l’oportunitat a una dona com la senadora Elizabeth Warren.

Cúmul èpic de desastres

Al final, les apostes eren per saber a quina hora se sabria alguna cosa dels resultats d’un estat que, en realitat, no té un gran pes en l’elecció del nominat –només reparteix 41 delegats dels gairebé 4.000 que hi ha en joc–, però que des de fa dècades s’ha convertit en penell per saber d’on bufa el vent entre l’electorat demòcrata.

El cúmul de desastres va ser èpic. Per resoldre les errades del 2016, amb inconsistències demostrades en un recompte ajustadíssim, el partit va implantar un nou sistema de recompte amb una aplicació per introduir-hi els resultats. Com a pla alternatiu, tenia habilitada una línia telefònica per cantar-los. Tot va fallar. L’aplicació no va funcionar i el telèfon es va col·lapsar. Cap capità de col·legi electoral podia transmetre a la central les dades de cada caucus: els minuts passaven i el recompte es mantenia invariable al 0%. Ahir, més de dotze hores després de la catàstrofe per “un problema de programació”, el Partit Demòcrata prometia emetre el resultat “com més aviat millor”. Al tancament d’aquesta edició, encara no hi havia cap novetat.

El caos tecnològic, unit a l’antiquíssim format dels caucus, unes reunions de veïns amb joc de seducció inclòs per atreure votants cap als candidats preferits, va ser la tempesta perfecta. El ridícul és espantós i esdevé una ferida que fa revifar els dubtes sobre les tecnologies en els processos electorals i en genera de nous sobre la transparència. Aquest cop s’ha descartat que es tracti d’un ciberatac. Qui més va criticar i posar en dubte tot el que va passar va ser l’exvicepresident Joe Biden, “preocupat per la integritat del procés”. El nerviosisme es va començar a estendre quan es van recollir les sensacions per tot l’estat. Ara, la patacada de Biden, que s’ha venut com a candidat de facto, podria ser històrica. En una situació de tant caos, era improbable que els candidats es llancessin a fer discursos de victòria. Però cap d’ells va voler perdre l’oportunitat de tenir minuts televisius. Alhora, i aprofitant la incertesa, es van autocoronar vencedors. “Quan s’anunciïn els resultats, tinc el bon pressentiment que ho farem molt bé”, es felicitava el senador Sanders, que es preveu que surti vencedor del primer assalt. No obstant això, va ser Buttigieg el que va fer la declaració més contundent. Sense pèls a la llengua ni cap dada oficial que ho confirmés, va dir: “Tot indica que anirem a New Hampshire [propera parada de les primàries] victoriosos.”

En espera de saber què passarà, la sensació és que el Partit Demòcrata acabarà posant fi al format dels caucus, i fins i tot a la tradició que Iowa sigui el primer estat en les primàries.

Per als demòcrates, serà complicat recuperar-se de la mala imatge. El president Donald Trump va burxar la ferida: “Els caucus demòcrates són un desastre absolut. No funciona res, com quan governen el país”, va piular. Trump estava cofoi perquè va arrasar sense problemes en els caucus republicans, també celebrats la matinada d’ahir.

LES FRASES

El sistema està costant més del previst, però en algun moment podrem anunciar el resultat
Troy Price
PRES. DEL PARTIT DEMÒCRATA D’IOWA
Els caucus demòcrates són un desastre absolut. No funciona res, com quan governen el país
Donald Trump
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

L’‘impeachment’, en la recta final

La vida política no té ni un minut de pausa als Estats Units, i la matinada passada el president Donald Trump va fer el discurs sobre l’estat de la Unió, l’últim del seu primer mandat, davant la sessió conjunta del Congrés (Cambra de Representants i Senat). Una anàlisi del país d’un perfil molt “optimista”, en paraules de la Casa Blanca i els assessors que van ajudar el president a redactar el text. Hi destaca tots els èxits aconseguits, especialment en matèria comercial, amb els recents acords amb la Xina i els veïns nord-americans. Res millor per afrontar l’any electoral cap a la reelecció.

No li falten raons, a Trump, per estar content: a banda del caos demòcrata a Iowa, que ha deixat els rivals amb una imatge de fracàs absolut, aquesta tarda serà exonerat en el judici polític que l’ha perseguit durant les últimes setmanes, una votació que molt probablement es dividirà seguint les directrius partidistes i posarà fi al serial de l’impeachment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona