La tanda de consultes prèvia a les eleccions es concentra a l'entorn de Barcelona

Amb la trentena de localitats del 20-J, més de la meitat dels municipis de Catalunya ja hauran votat sobre la independència

Ben bé podrien arribar a ser una cinquantena els municipis que conformin la quarta onada de consultes el 20-J. D'entrada, en són 32, però falta un mes per la cita amb les urnes i en les edicions precedents s'hi han anat afegint localitats fins a última hora. El diumenge dia 30 Sabadell, cocapital del Vallès Occidental, obrirà el foc en solitari. Es tracta d'una fita dins el procés, ja que mai fins ara s'havia organitzat una consulta en un municipi amb tants habitants (poden votar més de 172.000 persones). La participació mitjana en els 461 referèndums realitzats fins ara és del 21%.

La tanda del 20-J arribarà en plena precampanya electoral, perquè es farà quan falti menys de mig any pels comicis de la tardor. La Coordinadora Nacional de les consultes no descarta que es concreti una altra onada entre el 20-J i el referèndum de la ciutat de Barcelona, el 10 d'abril de l'any que ve. Mentrestant, l'organització es concentra en la iniciativa popular per promoure que el Parlament convoqui una consulta nacional via llei de consultes. Si la mesa de la cambra l'accepta a tràmit, caldrà compilar unes 220.000 signatures. De moment, la cita del juny es concentrarà especialment a l'àrea de Barcelona, amb reptes com ara Cerdanyola del Vallès, Cornellà o Sitges. Mataró hi tindrà un pes específic, ja que és precisament al Maresme on va néixer la iniciativa, el 13 de setembre del 2009, a Arenys de Munt. El notari Alfons López Tena s'ha implicat activament en la capital maresmenca, després d'organitzar les consultes a Osona i Olot, amb uns índexs de participació força elevats. Es dóna la circumstància que a Mataró i a Sabadell el PSC –als governs municipals– ha votat afirmativament mocions de suport a les consultes.

Entre les curiositats, la Canonja, al Tarragonès, se situarà un cop més al mapa després que a l'abril esdevingués el municipi més jove del país. Fora de Barcelona, les consultes rebroten a la Cerdanya, on fins ara només hi havien participat tres municipis, i arriben a la Ribera d'Ebre. Només quedaran tres comarques per pujar al carro del dret a decidir: el Barcelonès, la Terra Alta i la Vall d'Aran. En aquestes dues darreres comarques no hi ha cap municipi que estigui pendent de triar la data. Ara mateix hi ha una vintena de localitats que volen fer la consulta, però no han decidit quan, segons dades oficials de la coordinadora nacional.

Baix Llobregat
Cornellà de Llobregat
Olesa de Montserrat
Sant Boi de Llobregat
Sant Feliu de Llobregat
Cerdanya
Bellver de Cerdanya
Guils de Cerdanya
Lles de Cerdanya
Urús
Alt Penedès
Avinyonet del Penedès
El Pla del Penedès
Sant Llorenç d'Hortons
Vallès Occidental
Cerdanyola del Vallès
Palau-solità i Plegamans
Sabadell (30 de maig)
Maresme
Mataró
Òrrius
Priorat
Falset
Ulldemolins
Ribera d'Ebre
Ginestar
Móra la Nova
Alt Camp
Alcover
Alt Empordà
Navata
Anoia
La Pobla de Claramunt
Baix Empordà
Calonge-Sant Antoni
Baix Camp
Mont-roig del Camp
Conca de Barberà
Sarral
Garraf
Sitges
La Selva
Osor
Noguera
Térmens
Osona
Sobremunt
Segrià
Almenar
Tarragonès
La Canonja
Vallès Oriental
Vallromanes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona