Política

EScòcia

Un tribunal rebutja obligar Johnson a demanar una pròrroga del ‘Brexit’

Un tribunal escocès va considerar ahir que el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu govern han donat “garanties inequívoques” que sol·licitaran una extensió del Brexit a Brussel·les si no s’arriba a un acord abans del 19 de octubre. El magistrat Lord Pentland va rebutjar així una demanda que pretenia forçar Johnson a demanar una nova pròrroga de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) en cas de no aconseguir un pacte. La iniciativa va ser interposada per la parlamentària del Partit Nacionalista Escocès (SNP) Joanna Cherry, l’empresari Vince Dale i el representant de l’associació anti-Brexit The Good Law Project, Jolyon Maugham.

En la sentència, el jutge va dir que tant Johnson com el seu executiu havien proporcionat “garanties inequívoques” que compliran amb l’anomenada “legislació Benn”, aprovada pel Parlament al setembre, que estableix la necessitat de demanar una extensió de les negociacions si no hi ha consens per al 19 d’octubre. Alhora, va alertar que si el líder tory no s’até a la legislació podria “danyar la confiança mútua” que existeix entre els tribunals i els polítics. Segons el tribunal escocès, “no cal ni és apropiat” acceptar l’esmentada demanda, perquè el govern ja ha indicat que enviarà la carta de sol·licitud de pròrroga a Brussel·les si no s’arriba a un consens i que no “frustrarà” el propòsit de la llei.

Lord Pentland va tenir en compte uns documents remesos divendres passat per l’executiu a aquest tribunal, en els quals queda constància del compromís de l’executiu, en línia amb la legislació, de demanar per carta a la UE un ajornament que eviti un trencament abrupte el 31 d’octubre. Aquest va ser l’argument en què el gabinet de Johnson va basar la seva defensa durant aquest procés per valorar les conseqüències legals que podria assumir el cap del govern si forcés una separació extrema —sense acord—, fet que comportar la imposició d’una multa i fins una possible pena de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA