Pinya per la consulta de Sabadell

La Plataforma per l'Autodeterminació es presenta davant 300 sabadellencs a la plaça Doctor Robert, amb els suports de Montserrat Carulla, Pep Sala i els periodistes Miquel Calçada i Vicent Partal

El 30 de maig Sabadell serà el centre de totes les mirades del sobiranisme català. Fa mesos que la Plataforma per l'Autodeterminació a Sabadell (PAS) dóna voltes a la consulta. Però a un mes de la cita amb les urnes i, sobretot, després de l'inici del vot anticipat comencen a veure més planer el camí.

Després de nombrosos actes, dijous al vespre, la plataforma va fer la seva presentació popular a la plaça Doctor Robert, davant uns 300 ciutadans. El portaveu de la PAS, Antoni Dalmases, els va encoratjar a convèncer 10 persones cadascú, per ser-ne 3.000 i així successivament per mobilitzar la major part dels 207.000 sabadellencs. Dalmases va argumentar que el vot és la manera més democràtica d'expressar l'opinió, tant per als favorables a la independència com per als contraris.

En la mateixa línia es van expressar dos periodistes reconeguts. El sabadellenc Miquel Calçada –amb una intervenció enregistrada en vídeo– va animar «a votar en qualsevol consulta, ja sigui per la independència o pel quart cinturó». El director de Vilaweb, Vicent Partal, que es va presentar com un «voluntari» dels milers que han contribuït a organitzar els referèndums populars, també va fer una crida a una participació elevada: «Tan catalana és una persona que vota ‘sí' com la que vota ‘no'; però per això mateix no es pot qüestionar la nostra democràcia.»

L'actriu Montserrat Carulla va exalçar els referèndums com una revolta democràtica contra l'opressió espanyola accentuada en moments com la guerra de Successió o la «guerra incivil». Hi va afegir que l'encaix de Catalunya en l'Estat espanyol és un «fracàs basat en la imposició o la submissió», i va instar els assistents a deixar-se de «pors, queixes, peixos al cove i editorials conjunts». El cantant Pep Sala va ser l'últim a intervenir amb una actuació musical que va cloure l'acte amb els acords de Boig per tu.

Els voluntaris de la PAS estan immersos en la captació de vots anticipats –ja superen els 2.500–, recursos –amb donatius, venent marxandatge i trobant persones que vulguin adquirir el centenar d'ordinadors portàtils que necessiten per a la consulta l'endemà de la votació. Alhora, continuaran fent activitats de diferent format i volen incrementar l'activitat als barris de la perifèria.

L'Entesa i ERC fan una moció perquè la plataforma rebi suport institucional

Els portaveus de l'Entesa, Isidre Soler, i ERC, Magí Rovira, van presentar ahir la moció conjunta que els dos grups defensaran dimarts al ple per demanar a l'Ajuntament que doni suport a la consulta del 30-M. El text reivindica la participació ciutadana, l'«exercici cívic» del dret a decidir i insta «els representants municipals, com a dipositaris de la sobirania popular», a fer-se ressò del referèndum popular. La junta de portaveus ja va aprovar fa un parell de mesos una moció genèrica de suport a les consultes, però que no comprometia el consistori directament amb el 30-M.

En paral·lel, la secció local d'ERC va lliurar dimecres a la tarda una aportació econòmica als responsables de la plataforma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.