Política

El Parlament Europeu avala Von der Leyen per la mínima

La candidata triada pels Estats necessitava el suport d’una majoria de 374 eurodiputats i ha obtingut 383 vots a favor

Serà la primera dona al capdavant de l’executiu comunitari

El Parlament Europeu ha ratificat aquest dimarts l’alemanya Ursula von der Leyden com a presidenta de la Comissió Europea (CE) per la mínima.

La candidata triada pels Estats necessitava obtenir el suport d’almenys 374 eurodiputats en la votació secreta que s’h celebrat aquesta tarda a Estrasburg. Finalment ha aconseguit 383 vots favorables, només 9 vots per damunt de la majoria absoluta. D’un total de 347 diputats amb dret a vot, hi han votat en contra 327 parlamentaris, 22 s’han abstingut i s’ha registrat un vot en blanc.

L’alemanya dimitirà de l’actual càrrec de ministra de defensa del govern alemany aquest mateix dimecres, tot i que no prendrà possessió de la presidència de la Comissió Europea fins a l’1 de novembre, quan Jean-Claude Juncker acaba el seu mandat. Serà el primer cop a la història que una dona se situa al capdavant de l’executiu comunitari.

L’aprovació de la seva candidatura ha penjat d’un fil gairebé fins al moment de la votació, ja que l’únic grup que li havia garantit el seu suport de forma explícita des que els 28 van proposar-la per succeir Juncker ha estat el Partit Popular Europeu.

Poc abans de la votació els liberals i els socialdemòcrates han anunciat que donarien suport a Von der Leyen, si bé algunes delegacions socialistes, com l’alemanya i l’holandesa s’hi han mostrat contràries. També han donat suport a la nova presidenta de la CE els eurodiputats del Moviment 5 Stelle, que no estan inscrits en cap grup parlamentari.

L’extrema dreta d’Identitat i Democràcia (on hi ha els partits de Salvini i Le Pen) i els Verds i l’Esquerra Unitària hi han votat en contra, segons han explicat els seus portaveus abans de la votació.

Els conservadors euroescèptics han estat l’únic grup que no s’ha pronunciat sobre el sentit del seu vot.

“Una majoria és una majoria”

Von der Leyen s’ha mostrat aquest dimarts “extremadament contenta” per haver obtingut l’aval de l’Eurocambra i haver aconseguit formar una majoria “proeuropea”. “És una bona base per començar a treballar”, ha assegurat després de la votació.

Preguntada per l’ajustat resultat aconseguit, la futura presidenta de la Comissió Europea ha defensat que “en democràcia, una majoria és una majoria”. A més, ha justificat que fa quinze dies els eurodiputats no coneixien el seu nom i hi havia “molt ressentiment” pel procés en què els Estats la van proposar, saltant-se el mode l’spitzenkandidaten. “Han estat les dues setmanes més intenses de la meva vida política”, ha admès.

La candidata electa ha confessat que, per a ella, assumir la presidència de la Comissió Europea és “com tornar a casa”. “Sempre havia volgut treballar per Europa i a la UE”, ha explicat. “Vaig néixer europea, vinc d’una família que té una història europea, sempre havia volgut tornar a l’ambient europeu”, ha assenyalat en roda de premsa posterior al vot. “Vaig néixer europea, vinc d’una família que té una història europea, sempre havia volgut tornar a l’ambient europeu”, ha assenyalat en roda de premsa posterior al vot.

En aquest sentit, ha reivindicat que s’ha “guanyat” la confiança dels estats per la seva tasca en els últims 15 anys al govern alemany.

PSC, PP i Cs voten a favor; ERC i ERC, en contra

PSC, PP i Cs han votat aquest dimarts a favor d’Ursula Von der Leyen com a presidenta de la Comissió Europea mentre que els Comuns i ERC s’hi han oposat.

En declaracions a l’ACN després de l’ajustada votació, Javi López (PSC) ha defensat que el suport dels socialistes a última hora ha sigut “fruit d’un complex equilibri de forces” a la Unió Europea. Dolors Montserrat (PP) i Jordi Cañas (Cs) han celebrat la victòria de l’alemanya.

Per contra, els eurodiputats Diana Riba (ERC) i Ernest Urtasun (Catalunya en Comú) han criticat que la seva elecció sigui resultat d’un “repartiment entre estats” i de l’ajuda d’alguns grups euròfobs i ultres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona