Política

Tanquen el pacte a quatre que desbanca Junts a Figueres

ERC, el PSC, Guanyem i Canviem presenten avui al migdia el contingut del Pacte Republicà de Progrés i Transformació

Un últim intent ahir de Jordi Masquef per desactivar-lo no va fructificar

El pacte va quedar confirmat ahir a un quart de nou del vespre amb una convocatòria: avui al migdia els quatre alcaldables d’ERC, el PSC, Guanyem i Canviem presentaran el contingut de l’anomenat Pacte Republicà de Progrés i Transformació per Figueres. Les quatre formacions sumen els onze regidors necessaris per a la majoria absoluta del consistori i deixen a l’oposició l’alcalde en funcions, Jordi Masquef (Junts), la llista més votada, amb vuit representants. La presentació de l’acord es farà en presència d’Agnès Lladó (ERC), Pere Casellas (PSC), José Castellón (Guanyem) i Xavier Amiel (Canviem).

L’última gestió ahir de Jordi Masquef i Junts per intentar frenar el pacte que el deixava a l’oposició no va fructificar. Masquef i Pere Casellas s’haurien reunit ahir a Barcelona. Pere Casellas (PSC) admet que la trobada va tenir lloc “per cortesia i perquè cal mantenir les formes”, però afirma que no va canviar la voluntat de pacte de les esquerres per constituir un govern alternatiu. Des de Junts, en canvi, es mantenia el mutisme i ningú confirmava ni desmentia aquesta última gestió. Casellas no nega que el pacte feia dies que s’estava treballant i assegura que des del PSC ho van tenir clar ja des del mateix dimarts després de les eleccions.

Alcaldia per a Agnès Lladó

El portaveu socialista també aclareix que el PSC no qüestionarà ni plantejarà compartir l’alcaldia amb la primera força d’aquest pacte a quatre, que recaurà en Agnès Lladó, portaveu republicana. La relació de forces, cinc regidors per a ERC i quatre per al PSC, no dona peu a debats per qüestionar el lideratge d’Agnès Lladó. “No es va a buscar entrebancs sinó a fer possible una alternativa de govern per a la ciutat”, conclou Casellas.

L’anunci oficial de l’acord es va fer ahir al vespre, després d’una de les darreres passes que encara faltaven, una última reunió de l’executiva del PSC figuerenc. ERC no feia cap comentari, tot i que ja havia transcendit que l’assemblea local del partit celebrada la nit de dimecres també havia avalat el quadripartit.

Amb el suport donat per bo de Guanyem Figueres (un regidor), l’altra peça clau és Xavier Amiel, alcaldable de Canviem Figueres. Amiel havia admès que el pacte estava sobre la taula però havia defugit confirmacions. “A diferència dels altres som una llista nova, que ve del moviment veïnal, no hem de donar comptes a cap partit i només ens mou l’interès per la ciutat”, insistia el portaveu de Canviem Figueres.

Lectura en clau nacional

El fet que Jordi Masquef i Pere Casellas coincidissin ahir a Barcelona també confirmava que les cúpules nacionals dels partits (com a mínim les d’ERC i el PSC) han estat informades del pacte que s’estava coent i l’avalen o ho deixen en mans de les executives locals. En aquest sentit, el pacte de Figueres i la lectura que se’n pot fer en l’àmbit nacional ja tenen protagonisme a les xarxes socials amb crítiques o elogis. Per una banda, hi ha les piulades que qüestionen la legitimitat de deixar a l’oposició la llista més votada, titllant respectivament d’independentistes o còmplices del 155 els seus autors, segons les ideologies expressades; també hi ha comentaris per felicitar “l’atreviment i la valentia del pacte”, i veus per lamentar que “queda feina per fer arrelar la cultura de la coalició”.

Xavier Amiel, a la mesa d’edat

Xavier Amiel, alcaldable de Canviem Figueres i una de les peces clau per tirar endavant el pacte d’ERC, el PSC, Guanyem i Canviem, tindrà demà dissabte un protagonisme afegit que no pot eludir en el ple d’investidura: amb 64 anys serà el regidor de més edat del nou consistori i, per tant, li tocarà presidir la mesa d’edat, que gestionarà la sessió de demà a les dotze del migdia a la sala de plens de Figueres. De fet, ahir Amiel i la resta de components d’aquesta mesa efímera ja van haver de fer un assaig, guiats per la secretaria de l’Ajuntament de Figueres, per garantir que la sessió es desenvoluparà sense improvisacions i segons tot el protocol establert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona