Política

10.000 comuns decideixen si Valls fa alcaldessa Colau

Collboni ja dona per fet un pacte entre els comuns i el PSC per governar

Maragall insta les bases a no deixar-se trair

Com una segona volta de les eleccions del passat 26 de maig, però restringida. Així es viu des d’ahir al migdia el procés participatiu obert per Barcelona en Comú als 10.000 ciutadans donats d’alta al registre d’inscrits, que hauran de pronunciar-se si prefereixen un pacte i un acord de govern amb el PSC, “amb Ada Colau com a alcaldessa”, o un pacte i acord de govern amb ERC, “amb Ernest Maragall com a alcalde”. El resultat de la pregunta se sabrà aquesta tarda i amb tota probabilitat serà l’aval definitiu perquè Ada Colau revalidi el seu càrrec d’alcaldessa de Barcelona amb els vots dels vuit regidors socialistes i tres regidors de Manuel Valls.

La mateixa Ada Colau va comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació per explicar els detalls de la consulta interna, defensar el pacte amb el PSC i acceptar per primer cop de forma oberta i clara el suport de Manuel Valls, assegurant que són “tres vots regalats que no hem anat a buscar” i subratllant que el partit es mou per l’interès de “no renunciar a governar”. “El que és important és l’alcaldia per aplicar la nostra agenda”, va dir.

Colau va assegurar que el suport de Valls no l’havia negociat, que només servirà per accedir a l’alcaldia i que la seva gestió de govern no dependrà d’aquests vots. De forma clara va rebutjar el pronunciament de Valls quan va assegurar que faria alcaldessa Colau per teixir “un cordó sanitari”davant l’independentisme, assegurant que no farien polítiques contra ningú.

L’anunci de Colau, fet al matí, va mobilitzar immediatament els líders del PSC, Jaume Collboni, i d’ERC, Ernest Maragall, que va semblar que comencessin una lluita frenètica per aconseguir la simpatia i el vot de la gent dels comuns. Primer va intervenir Collboni, que va aplaudir la consulta a les bases de Barcelona en Comú però que va donar per fet que la ciutat serà governada per un tàndem de progrés que “posarà la ciutat al servei de la gent”.

Per la seva part, Ernest Maragall va apel·lar directament a les bases dels comuns, insistint que “es traeix i es tergiversa el sentit del seu vot”. Maragall té clar que amb el pacte entre els comuns, el PSC i Valls es “modifica la voluntat del ciutadà de Barcelona”. Malgrat tot, el cap de llista d’Esquerra, que va ser molt dur amb el posicionament de Colau, es va mostrar convençut que el tema “està obert” i no va descartar un pacte amb els comuns si les bases s’inclinen per ERC.

LES FRASES

Els vots de Valls són vots regalats que no hem anat a buscar. No hi ha hagut mercadeig
Ada Colau
Acaldessa de barcelona
Es tergiversa el sentit del vot de les bases de Barcelona en Comú
Ernest Maragall
alcaldable d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona