Política

PSC, ERC i Comuns posen fi a l’‘era Giraut’ a Castell-Platja d’Aro

Els tres grups pacten un tripartit d’esquerres “de poble i per al poble”, aparcant les diferències entre socialistes i republicans en el pla nacional

L’encara alcalde assumeix que continuarà, a l’oposició

El PSC, ERC i Vall d’Aro en Comú van anunciar ahir un acord tripartit d’esquerres per governar el pròxim mandat a Castell-Platja d’Aro. L’aliança posarà fi a set mandats consecutius de l’encara alcalde en funcions, Joan Giraut, des del 1991 en el càrrec –llevat del parèntesi entre 2009 i 2011–. La candidatura renovada de JxCat va guanyar els comicis el 26-M, però amb els mateixos cinc edils que els socialistes. Però la negativa de Giraut a compartir l’alcaldia –almenys d’entrada– amb el cap de llista del PSC, Maurici Jiménez, no li ha jugat a favor. En el tot o res, comptant que l’entesa entre socialistes i ERC podia ser impossible, finalment els ha sortit creu.

Les assemblees dels tres grups d’esquerres van donar llum verd a l’acord dilluns a la nit. I ahir al matí, els nou regidors amb què formaran la nova majoria absoluta el van presentar a l’antic casino de Castell d’Aro. Jiménez, futur alcalde, destacava que han prioritzat “el 80% de coincidències entre els programes” de les tres formacions en matèria d’economia, habitatge o serveis socials, que “prevaldran per sobre de les diferències” a escala local i nacional.

La republicana Montse Rovira, que serà primera tinenta d’alcalde del nou executiu, argumentava que en l’assemblea han valorat el repartiment d’àrees que els oferia el PSC i la “possibilitat d’impulsar un canvi en un municipi que fa anys que està en la mateixa dinàmica”. Respecte a les diferències en el pla nacional amb el PSC, els tres socis es donen llibertat de vot. I per a qüestions com ara la pancarta de suport als presos polítics a l’ajuntament, se sotmetran a votació del ple, de manera que la majoria independentista prevaldria. Fa quatre anys, els republicans havien posat com a condició d’un pacte amb CiU la retirada de Giraut, una opció de màxims que els va sortir malament –per l’aliança CiU-PSC que els va enviar a l’oposició– i ara han optat per la via més pragmàtica per enviar l’alcalde a l’oposició i ser dins del govern.Finalment, Pedro Torres (Vall d’Aro en Comú) també defensava un “govern progressista i de regeneració política municipal”.

Cartipàs pretancat

Les tres formacions ja van fer públic ahir el cartipàs que aprovaran un cop prenguin possessió, en què Jiménez durà, a més de l’alcaldia, Hisenda, Règim Intern, Comunicació i Seguretat; ERC, l’Urbanisme (Rovira), Promoció Econòmica i Via Pública (Joan Barceló) i Turisme (Jenny Xufré), i Torres, Esports, Infància i Joventut –a més de la tercera tinència d’alcaldia.

El PSC, per la seva part, es reserva també les segona i quarta tinències d’alcaldia, amb Mònica Ríos –Dinamització Comunitària, Participació i Personal– i Pilar Ferrero –Benestar Social, Salut i Administració Electrònica–, respectivament. I Carles Méndez durà Serveis i Medi Ambient, i Josep Amat, Cultura i Educació.

Pel que fa a Joan Giraut, ahir assumia el rol de passar a l’oposició: “Ja vaig dir al final de la campanya que si em pertocava ser-hi, hi seria”, anunciava, sense idea inicial de dimitir. L’encara alcalde no entrava a valorar les possibles diferències entre el PSC i ERC, sense “cap desig” que acabin provocant un trencament. I anunciava una “oposició constructiva”, però “necessària i imprescindible”, tot fent costat als projectes que queden encarrilats del 2015 i alguns del 2011.

LA XIFRA

9
regidors
suma l’aliança entre el PSC, ERC i Vall d’Aro en Comú per governar a Castell-Platja d’Aro fins al 2023.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta