Política

El cònsol a Edimburg diu que Madrid no bloquejarà l’accés d’Escòcia a la UE

Vecino Quintana afirma, en una carta al govern escocès, que l’Estat espanyol no l’hi vetarà l’entrada sempre que assoleixi la independència de manera legal

El cònsol general espanyol a Edimburg, Miguel Ángel Vecino Quintana, ha afirmat que el govern de Madrid no bloquejarà l’entrada d’una Escòcia independent a la Unió Europea (UE), sempre que compleixi tots els requisits econòmics i polítics i ho faci de manera legal, segons una carta publicada ahir pel diari proindependentista escocès The National.

Es tracta d’una carta enviada per Vecino Quintana a la direcció del diari The Herald of Scotland –que el 2014 es va definir en contra de la independència a la consulta– després que el 16 de maig passat s’haguessin publicat unes declaracions de l’eurodiputat del Partit Popular Esteban González Pons en les quals afirmava que l’Estat espanyol vetaria Escòcia. La carta també va ser enviada al govern escocès.

González Pons havia dit que si Escòcia s’independitzava hauria de posar-se a la cua dels països que volen entrar a UE, darrere de Turquia i Sèrbia. “Escòcia no entrarà de manera automàtica a la UE per molta independència que hi hagi”, va declarar l’eurodiputat. En llegir l’article, Vecino Quintana va enviar la carta, que no va ser publicada. The National va presentar una petició al govern per accedir-hi apel·lant a la llei de la llibertat d’informació.

A la missiva, el cònsol espanyol remarcava que el ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, havia dit que l’Estat espanyol no bloquejaria l’entrada d’Escòcia a la UE “si la independència era aconseguida legalment” i que “aquesta sempre ha estat la intenció del govern”. Es referia a unes declaracions de Borrell del novembre passat en què aquest afirmava que “si deixen el Regne Unit d’acord amb les regulacions internes i Westminster accepta, nosaltres no serem més papistes que el papa”.

També deixava clar que el govern espanyol no s’immisciria en “afers interns del Regne Unit” i que entrar a la UE “no té res a veure amb esperar al final d’una cua como si estiguéssim en una botiga”, sinó que “s’hi poden unir els països que compleixen les condicions polítiques i econòmiques requerides per tots els tractats que la regulen”. “Vull que quedi clar que les declaracions del senyor González Pons són responsabilitat seva i del seu partit, no del govern espanyol”, concloïa.

El vet espanyol i la possibilitat que Escòcia quedés fora de la UE si se separava del Regne Unit van ser un dels arguments decisius durant la consulta sobiranista del 2014. Només que un estat membre s’oposi a la l’entrada d’un altre, això és suficient per impedir-li l’accés a la UE.

El no a la independència es va imposar amb un 55% dels vots. Ara s’ha demostrat que aquest argument era fals. “És una intervenció important que posa fi al mite contra la independència d’una vegada per totes”, va expressar el vicepresident del Partit Nacional Escocès (SNP), Keith Brown. El govern escocès està intentant impulsar una altra consulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona