Política

Sturgeon assenyala el camí

La líder escocesa desafia el govern conservador britànic i alerta que cap poder es pot interposar en el camí cap a la independència d’Escòcia

Situa el pla econòmic en el centre del procés sobiranista

Una de les prioritats de l’SNP és evitar la divisió social

En un discurs ple d’optimisme i d’energia, la cap del govern escocès, Nicola Sturgeon, va anunciar ahir “la major campanya sobre l’economia de la independència de la nostra història”, en el discurs de clausura del congrés de primavera del Partit Nacional Escocès (SNP), que es va celebrar el cap de setmana a Edimburg.

“Si podem demostrar què és possible amb el poder econòmic de la independència, guanyarem el referèndum”, va dir Sturgeon. “A partir d’aquest estiu, entregarem informació sobre el potencial d’Escòcia a cada votant.”

Es referia a la campanya per entregar fullets amb el pla econòmic sobiranista als 2,5 milions d’escocesos. “Així que, amics, això significa que és hora de posar fil a l’agulla” i començar a treballar, va esperonar els delegats que van acudir al centre de conferències d’Edimburg.

“Com a país independent tindrem reptes; com tots els països independents, hem de ser responsables de les nostres finances, però pocs països tenen el nostre potencial i els nostres recursos, o sigui que no deixeu que ningú us digui que Escòcia no té el que s’ha de tenir per ser una nació pròspera i independent”, va afirmar la líder de l’SNP. I va destacar el seu projecte de govern progressista i la importància de la justícia social i de la igualtat que ha demostrat prioritzar durant els anys que fa que dirigeix el govern.

Segons Sturgeon, el seu pla econòmic demostrarà que poden “posar fi a la pobresa, l’atur i aconseguir igualtat per a tothom”. “Millorar les pensions, la igualtat de salaris i crear oportunitats per a tots els joves.” “És l’hora per a Escòcia de convertir-se en un país independent”, va dir.

També es va referir a l’oposició del govern de Londres a permetre el nou referèndum. “Els tories diuen que ells, i no els escocesos, tenen dret a vet, que Westminster ens pot vetar” i que “els únics amics que tenen al Parlament és el Partit Democràtic Unionista”, els seus socis nord-irlandesos. I va avisar que “ningú no es pot interposar” en el camí cap de la independència. Dissabte ja va vaticinar que el govern de May no durarà gaire.

Va explicar també que el caos que ha provocat el Brexit és el principal factor per demanar la nova consulta, però no és l’únic. “Els últims tres anys han demostrat que, sens dubte, el sistema britànic està trencat per a Escòcia”, va criticar Sturgeon. I va sentenciar: “Escòcia necessita poder escollir un nou futur, un futur independent.” Durant els dos dies de congrés, es va fixar el full de ruta del procés sobiranista. Ahir, els delegats nacionalistes van aprovar la creació d’una assemblea ciutadana que integri diverses institucions civils, a l’estil de la que es va crear a Irlanda abans de la celebració del referèndum de l’avortament, l’any passat. L’objectiu seria agilitar un intercanvi d’idees entre el govern i els ciutadans. Una de les prioritats de l’SNP és evitar la divisió social que ha provocat el Brexit. Dissabte passat, els delegats van votar introduir la nova moneda pròpia “com més aviat millor”, un cop es declari la independència, posant de manifest així la divisió que hi ha entre els que volen accelerar el procés i els que volen anar més a poc a poc, com Sturgeon. Van votar en contra de la voluntat de la cúpula del partit. Ningú no va posar en dubte, però, durant el congrés, que la independència és l’única solució per a Escòcia.

Hem de ser responsables de les nostres finances; pocs països tenen els nostres recursos i el nostre potencial
[El pla de l’SNP] permetrà millorar les pensions, la igualtat de salaris i crear oportunitats per a tots els joves
Els ‘tories’ diuen que ells, i no els escocesos, poden vetar [el pla d’independència]
Nicola Sturgeon
primera ministra d’escòcia i líder del Partit Nacional Escocès (SNP)
El suport a la independència ha pujat i la nostra feina és assegurar-nos que ho continua fent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona