Política

Itàlia

L’amenaça ultra

El feixisme trepitja el pa

Militants d’ultradreta aconsegueixen vexar i fer fora un grup de persones gitanes que havien d’entrar en un centre d’acollida a Roma

La criminalització d’aquest col·lectiu és l’arma electoral preferida de Matteo Salvini

Matteo Salvini apareix a tots els mítings amb una excavadora. Quan pot, el líder de la Lliga en du una de debò; si no, una de joguina que branda amb força mentre crida: “No en quedarà ni un!” Hi ha tot un marxandatge al voltant de l’excavadora: dessuadores, samarretes, tasses, xapes… Ha esdevingut una espècie de logotip del partit xenòfob. Representa la promesa primigènia de Salvini: amb l’excavadora arrasarà tots els campaments de gitanos i n’expulsarà tants com pugui. L’antigitanisme dona molts vots en el país que encapçala els rànquings europeus de racisme cap a la població gitana.

Ara Salvini és viceprimer ministre i la seva promesa –compartida pels socis de govern, els 5 Estrelles– s’obre camí. Com que de moment no pot expulsar els gitanos (molts, de nacionalitat italiana) a qui destrueix els campaments, els ha de recol·locar en algun lloc. La setmana passada en van dur 70 –33 criatures i 22 dones, tres de les quals a punt de parir– a un centre d’acollida finançat per la UE a Torre Maura, un barri de la perifèria est de Roma. Allà hi van anar tres grups d’extrema dreta i neofeixistes –Casa Pound, Forza Nuova i Azione Frontale–, que fa mesos que pul·lulen pel barri atiant la xenofòbia mentre fan voluntariat per ajudar només els veïns blancs.

Eren prop de 300 i els esperaven a la porta per barrar-los el pas. Fent la salutació feixista, van incendiar el cotxe d’un treballador social del centre i van insultar, empènyer i vexar les persones gitanes. Però l’acció que va distingir aquesta agressió de tantes altres és que els neofeixistes van assaltar el treballador que duia els entrepans per al grup de persones gitanes i els van llançar a terra. Mentre trepitjaven el pa, cridaven: “Els gitanos han de morir de gana!”, “Hauríem de calar-los foc a ells, tots són lladres!”

La televisió, com de costum, els va donar veu. Un de Casa Pound explicava: “Els han de portar fora dels centres habitats, perquè no es volen integrar. Salvini ha de complir la paraula i fer lleis valentes.” L’endemà, l’alcaldessa de Roma va capitular: els portaria a un altre lloc al cap d’uns dies. Però les protestes han anat continuant: més pans trepitjats i rondes nocturnes amb els braços alçats al costat de la policia.

“El més desconcertant és que grups feixistes puguin manifestar-se impunement i amenaçar dones i nens. I que se’ls permeti incendiar cotxes, fer malbé menjar i mobiliari davant les forces de l’ordre impassibles”, explica Dijana Pavlovic, actriu, activista d’origen romaní i portaveu del moviment ‘Kethane, rom i sinti per Itàlia’. La fiscalia ha obert una investigació amb agreujant d’odi racial. Pavlovic hi confia poc.

Enmig de tanta roïnesa, però, va aparèixer un heroi inesperat: Simone. Un noi del barri de 15 anys va encarar-se tot sol a les desenes de militants de Casa Pound amb una espontaneïtat desarmant. “Heu vingut aquí a buscar vots aprofitant la situació de degradació del barri. Ataqueu sempre els més dèbils, les minories, i jo per aquí no hi passo”, va dir tranquil a un astorat Mauro Antonini, conegut líder neofeixista de 52 anys. A continuació va rebatre-li tots els arguments tramposos i racistes. El cara a cara va quedar enregistrat i s’ha fet viral a les xarxes socials. A Torre Maura els feixistes trepitgen el pa i hi escupen l’odi, però també hi creixen adolescents com en Simone que es neguen a ser peons d’una guerra entre pobres.

70
persones gitanes
, moltes dones i nens, van ser insultades i agredides per militants d’ultradreta a la perifèria est de Roma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona