Política

Putin vol que Washington consumi la retirada de Síria

El president rus i els seus aliats iranià i turc consideren que la sortida nord-americana ajudarà a “estabilitzar” el país

Erdogan reitera les amenaces a la milícia kurda, aliada de Washington

Els presidents de Rússia, l’Iran i Turquia van coincidir, ahir, que la retirada dels soldats nord-americans de Síria serà positiva per al país, ja que “ajudaria a estabilitzar la situació” en aquesta part del país àrab, on “el control del govern legítim ha de ser restaurat”, segons va indicar el president rus, Vladímir Putin, al balneari de Sotxi, al mar Negre, on va tenir lloc la cimera tripartida.

El seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, va avisar que encara no se sap si “la retirada [del Pentàgon] es farà realment”, un extrem que va corroborar Putin, per qui la situació interna dels EUA és tan complicada que podria obstaculitzar el replegament. Segons va dir, no s’han vist encara moviments sobre el terreny.

Si, finalment, el replegament es fes, “l’única solució seria transferir aquests territoris a l’exèrcit sirià”, va subratllar el líder rus. Per la seva banda, el president iranià, Hassan Rouhani, no va descartar que Washington mantingui una presència aèria a Síria.

Erdogan va insistir en la qüestió kurda. La retirada militar dels EUA del nord de Síria posa en perill els seus aliats kurds a la zona, les milícies YPG, claus en el combat contra Estat Islàmic, però que Turquia considera enemigues. “La decisió de Trump tindrà un gran impacte. No hauria de provocar un buit de poder o la dominació de les milícies YPG”, va advertir Erdogan. Turquia considera terroristes les YPG pels seus vincles amb el PKK, la guerrilla kurda de Turquia, i pretén liquidar l’administració autònoma establerta per les milícies kurdes al nord de Síria.

“De cap manera permetrà Turquia la creació d’un corredor terrorista a les seves fronteres meridionals. I, en aquest aspecte, esperem el suport dels nostres socis d’Astanà”, hi va afegir el líder turc en referència als tres països garants de l’alto el foc ordenat a Síria el 2016.

Integritat territorial

“Esperem dels nostres socis i aliats l’establiment d’una zona segura allà també”, va especificar Erdogan, que va admetre que en aquesta planificació “cal tenir en compte la integritat territorial de Síria”. També va reconèixer que les zones que es creïn al nord-est de Síria “han de ser transferides a les autoritats sirianes”.

Putin va recordar que existeix el tractat del 1998 entre Síria i Turquia que regeix la lluita antiterrorista i que permet a Ankara, sota certes circumstàncies, entrar a territori sirià.

LES FRASES

El control del govern legítim [al nord de Síria] ha de ser restaurat
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA
Turquia no permetrà la creació d’un corredor terrorista a les seves fronteres meridionals
Recep Tayyip Erdogan
PRESIDENT DE TURQUIA
Ens preocupa que hi hagi un complot a llarg termini contra Síria en aquesta regió [est de l’Eufrates]
Hassan Rouhani
PRESIDENT DE L’IRAN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona