Política

La ultradreta alemanya s’embolica amb mentides i escissions més radicals

Les protestes i les sospites sobre l’atac de què va ser víctima un líder d’AfD compliquen el congrés preparatori de la formació per a les eleccions europees

El propòsit de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) era dedicar el cap de setmana a un congrés preparatori per a les eleccions europees a Riesa, una ciutat de 36.000 habitants al cor del land de Saxònia, cau del neonazisme i bressol del moviment islamòfob Pegida. Allà, AfD aspira a ser el partit més votat en les regionals que tindran lloc la tardor vinent, en paral·lel amb els comicis en dos estats federats més de l’est alemany (Brandenburg i Turíngia), on també podria escalar posicions.

Res no va sortir com haurien volgut els dos co-presidents del partit, Alexander Gauland i Jörg Meuthen, ni tampoc el representant de l’ala considerada fins ara més radical, Björn Höcke, líder de Turíngia. Divendres va saltar la notícia que deixava el partit un altre nom destacat del sector ultranacionalista, André Poggenburg, cap a Saxònia-Anhalt –el land on AfD va obtenir en les regionals del 2016 un 24,2 %, rècord absolut de la formació–. Vol fundar un altre partit, anomenat Aixecament dels Patriotes Alemanys, descontent amb la línia al seu parer massa moderada d’AfD.

I, a sobre, de la indignació generalitzada en tota la classe política alemanya per l’atac de què va ser objecte a mitjan setmana el diputat Frank Magnitz, líder d’AfD al petit land de Bremen, al nord del país, s’ha passat a la incredulitat. Les càmeres de vídeo que van captar l’agressió contradiuen la versió interessada donada al principi per la cúpula del partit ultradretà, que assegurava que Magnitz havia estat atacat amb una biga de fusta i tot seguit colpejat brutalment a terra. La policia de Bremen ha difós aquestes imatges, a la recerca de pistes sobre els agressors, però de moment tot indica que AfD va voler, com a mínim, instrumentalitzar l’agressió.

En les imatges es veu com segueixen Magnitz tres homes joves, un dels quals li dona un fort cop de colze al cap que el fa caure a terra. Una agressió indiscutible, però allunyada de l’intent d’assassinat que hi va veure AfD. Per acabar-ho d’adobar, ahir es va saber que Magnitz és sospitós de malversació de fons des de la seva posició de tresorer de la delegació a Bremen.

Molt mala maror en un congrés en què s’havia de debatre una moció que proposa la sortida d’Alemanya de la Unió Europea –el Dexit– com a part del programa del partit amb vista a les europees del 26 de maig.

Contraris a la reunió

Mentre els 400 delegats d’Alternativa per a Alemanya debatien sobre aquestes qüestions i els copresidents Gauland i Meuthen treien importància a l’escissió dels més radicals, als carrers de Riesa es van concentrar un miler de manifestants en contra de la reunió ultradretana. “Vosaltres no sou cap alternativa” i “Coratge contra l’odi” eren algunes de les consignes d’una marxa que anava fortament custodiada per la policia, en una ciutat on les desfilades acostumen a ser de neonazis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES