Política

El canvi comença a Andalusia

Ciutadans aconsegueix la presidència de la cambra gràcies als vots de Vox

La ultradreta exigeix negociar “punt per punt” el programa del futur govern de coalició PP-Cs, que es podria investir el 16 de gener

Sense sorpreses. Tal com s’havia pactat, Ciutadans (Cs) va obtenir ahir la presidència de la mesa del Parlament andalús amb els vots del PP i de Vox, un acord que dona a la dreta el control de la cambra autonòmica i del futur govern andalús i que posa fi a 36 anys d’hegemonia socialista en aquesta comunitat.

Els diputats van elegir com a presidenta de la cambra la candidata del partit taronja, Marta Bosquet, que es va imposar a Inmaculada Nieto, representant d’Adelante Andalucía (coalició IU-Podem), votada pels seus companys de files i pels parlamentaris del PSOE-A, que havien renunciat a presentar un nom propi.

Populars, Cs i socialistes van ocupar les tres vicepresidències de la cambra, mentre que les tres secretaries se les van repartir PSOE-A, PP i Vox, que entra per primera vegada a la mesa amb l’advocat gadità Manuel Gavira.

Bosquet passarà a dirigir ara la tanda de converses amb els diversos grups parlamentaris i a proposar Juan Manuel Moreno Bonilla, el candidat del PP, com a nou president de la Junta (govern) en substitució de Susana Díaz, tal com populars i Cs van pactar dimecres passat. La investidura del nou govern de coalició andalús PP-Cs podria tenir lloc el pròxim 16 de gener. Sobre les negociacions per formar aquest govern, Vox va manifestar ahir la seva voluntat de participar-hi. Les converses amb PP i Cs “comencen a partir d’avui”, va assegurar ahir el secretari general del partit ultra, Javier Ortega Smith, per qui es negociarà amb aquests dos partits “punt per punt”.

“No ens sentim responsables ni obligats amb altres acords que hagin pogut pactar aquestes dues formacions polítiques; la negociació serà clara, transparent i lleial, i també difícil perquè tractarem moltes qüestions.”

Després de la constitució del nou Parlament, Juanma Moreno va augurar una etapa de canvis a la comunitat espanyola més poblada. A partir d’ara, va dir, hi haurà “unes altres polítiques amb uns altres polítics i uns altres estils polítics”.

“Pacte de la vergonya”

El líder del PP andalús va recordar que en les eleccions del 2 de desembre es va imposar “la decisió majoritària que hi hagi un canvi polític i un canvi de rumb a Andalusia”, mentre el president estatal del partit, Pablo Casado, assegurava que aquesta comunitat és “el preàmbul de noves majories constitucionalistes” després de les eleccions del 2019. L’acord amb Ciutadans –apuntalat per Vox–, va continuar Casado, es pot traslladar a altres comunitats que volen “millors polítiques, crear ocupació, la unitat d’Espanya i prestigi internacional”.

Quant a la ultradreta, el líder de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, va confiar que a la Junta “s’aixequin les catifes i s’obrin les finestres” i que es facin “molts canvis” amb el govern que sorgeixi de les negociacions entre el PP i Ciutadans. En declaracions a la premsa, Serrano va reiterar que el partit d’Abascal no participarà en el futur govern andalús.

Lluny del triomfalisme, el PSOE va criticar ahir el pacte de la dreta. El secretari d’organització i ministre de Foment, José Luis Ábalos, va denunciar la consumació del “pacte de la vergonya” a Andalusia en què, segons va dir, el PP i Ciutadans passaran a la història per haver “obert la porta a la ultradreta”. “La trista realitat és que avui el PP i Ciutadans han blanquejat Vox amb un pacte fosc i opac, que deu haver avergonyit molts dels seus votants”, va deplorar. “Per molt que ho intentin vestir d’una altra manera, les dretes blava i taronja han mostrat avui la seva veritable cara i han demostrat que estan molt a prop del dogmatisme de la ultradreta.” Per la seva banda, Adelante Andalucía, la quarta força més votada, va quedar fora de la mesa després que rebutgés acceptar una de les vicepresidències que els havia ofert Ciutadans. Durant la sessió constitutiva d’ahir, el portaveu de la coalició d’esquerres, Antonio Maíllo, va denunciar l’incompliment de l’article 36 del reglament de la cambra autonòmica, que estableix que tots els grups parlamentaris han de tenir, també, representació a la mesa. La coalició va obtenir 600.000 vots i 17 diputats.

LES FRASES

Andalusia és el preàmbul de noves majories constitucionalistes
Pablo Casado
PRESIDENT DEL PP ESPANYOL
La trista realitat és que avui el PP i Ciutadans han blanquejat Vox
José Luis Ábalos
SECRETARI D’ORGANITZACIÓ DEL PSOE I MINISTRE DE FOMENT

El Senat tomba el dèficit de Sánchez

Redacció

El mateix dia que es constituïa el Parlament andalús, el PP utilitzava ahir la seva majoria absoluta al Senat per vetar els objectius de dèficit proposats pel govern de Sánchez, rebutjats per segon cop. De res va servir que el Congrés hagués aprovat elevar cinc dècimes el sostre de dèficit públic pel 2019 (a l’1,8% del PIB) davant la determinació dels populars de no donar cap suport al govern socialista. En un debat aspre, amb referències crítiques a Catalunya i Andalusia, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confessar la seva decepció pel rebuig d’uns objectius que haurien permès disposar de més de 6.000 milions d’euros addicionals l’any vinent, i va acusar el PP i Ciutadans –que també va votar contra l’elevació del sostre de dèficit– de “menysprear” les polítiques destinades a millorar les condicions de vida de la ciutadania. Montero els va retreure que el PSOE sempre va votar a favor de les flexibilitzacions del dèficit proposades pel PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona