Política

Pere Vila i Roger Torrent

Relleus significatius en l’àmbit institucional

Al gener, l’alcalde de Sarrià de Ter des de feia 10 anys, Roger Torrent, va renunciar al càrrec en ser escollit president del Parlament de Catalunya

El batlle de Llançà, Pere Vila, va anunciar al juliol que deixava la presidència de la Diputació per convertir-se en el nou delegat del govern a Girona

Disset dies exactes havien transcorregut del calendari del 2018 quan va saltar a l’esfera pública una notícia que va tenir un gran ressò i que anunciava el primer relleu de l’any en l’àmbit institucional, a les comarques gironines. Els focus es van centrar a Sarrià de Ter, on l’alcalde, Roger Torrent (ERC), va renunciar al càrrec en ser escollit president del Parlament de Catalunya. Torrent feia 10 anys que era batlle del municipi, on havia encadenat dues majories absolutes. El traspàs al capdavant de l’alcaldia es va materialitzar en un ple efectuat el 19 de gener, quan va ser investit alcalde Narcís Fajula, que en les darreres eleccions locals va anar de número 2 en la llista dels republicans. Va ser el primer relleu significatiu de l’any, al llarg del qual n’hi ha hagut d’altres, també de destacats. Un d’aquests es remunta a l’estiu, quan l’alcalde de Llançà, Pere Vila (PDeCAT), va anunciar que deixava la presidència de la Diputació de Girona per convertir-se en el nou delegat del govern de la Generalitat a la demarcació. En un ple que es va fer el 31 de juliol, Miquel Noguer –que havia sigut el vicepresident de la Diputació des del 2011– va ser investit nou president de la corporació. Vila –que feia tres anys que ocupava la presidència– va ser nomenat, el 17 de juliol, delegat del govern de la Generalitat a Girona. Va substituir Eudald Casadesús, que havia estat en el càrrec des del 2011, i que va ser destituït a finals d’octubre del 2017 arran de l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol.

El gener del 2017 Vila va recuperar l’alcaldia de Llançà, després que prosperés la moció de censura que el seu grup va presentar juntament amb el PSC. Van acordar que Vila governaria quinze mesos i que després cediria la vara d’alcalde al socialista Francesc Guisset. La repressió policial que hi va haver l’1-O i l’activació del 155, però, van fer que el PDeCAT digués que no podia donar l’alcaldia al PSC, tenint en compte que els socialistes han avalat en gran part les dures mesures que l’Estat ha emprès contra Catalunya. Al març, doncs, no hi va haver el relleu previst, fet que no va acabar desencadenant un trencament, sinó que els dos partits han continuat governant plegats.

També en l’àmbit local, al juny, l’alcaldessa de Regencós, Pilar Pagès (ERC), va renunciar a l’alcaldia, tal com recollia l’acord de govern amb el PDeCAT, i va ser investit alcalde Josep Fontanillas. A finals d’octubre, l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip (PDeCAT), va presentar la renúncia a l’alcaldia i va ser rellevada per Jordi Masquef, que també serà el cap de llista de la formació en les eleccions municipals del maig del 2019. I, a finals de novembre, l’alcalde de Ventalló des del 2011, Joan Albert, va deixar el càrrec i el va assumir Remei Costa (PDeCAT), regidora del mateix equip de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona