Política

Món

La salut del planeta

Una resposta insuficient

Els experts critiquen la falta d’ambició de la cimera de l’ONU contra el canvi climàtic, clausurada dissabte a Polònia

Els països aproven les normes per aplicar l’Acord de París però eviten reduccions dràstiques d’emissions

Amb un dia de retard, la conferència de l’ONU contra el canvi climàtic (COP24) es va clausurar dissabte al vespre a la localitat polonesa de Katowice amb un regust amarg.

Si bé els representants dels gairebé 200 països participants (més la Unió Europea) van aprovar les normes per poder aplicar l’Acord de París del 2015 –per impedir que la temperatura global augmenti en més de 2 graus respecte a la de l’era preindustrial–, ONG, científics i ambientalistes denunciaven, ahir, que ha faltat més ambició per disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí al 2025. La cimera tampoc va prendre cap decisió sobre els mercats de carboni (els països es poden intercanviar quotes d’emissions de gasos contaminants) i els representants dels EUA, l’Aràbia Saudita, Rússia i Kuwait van evitar una declaració més compromesa. Greenpeace va posar en dubte la capacitat de “lideratge” de la presidència polonesa de la cimera, ja que, al final, va haver de ser “salvada” pels negociadors de l’ONU.

“Els líders mundials presents a Katowice han aconseguit avenços importants però, tot i això, el que hem vist a Polònia revela una falta de comprensió fonamental per part d’alguns països de la crisi actual” que viu el planeta, va declarar el portaveu de canvi climàtic del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF), Manuel Pulgar. En la mateixa línia es va expressar l’expert en canvi climàtic Nicholas Stern, execonomista en cap del Banc Mundial: “És clar que els avenços que estem fent són insuficients tenint en compte l’escala i la urgència dels riscos que afrontem. Les últimes dades mostren que les emissions de diòxid de carboni continuen creixent. És a les nostres mans [trobar] un camí més atractiu, net i eficient per al desenvolupament econòmic i la reducció de la pobresa.” També Johan Rockström, del Potsdam Institute for Climate Impact Research, va denunciar que els països “segueixen un camí que ens durà a un món perillós entre 3 i 4 graus més càlid aquest segle” quan ja es noten efectes devastadors al planeta “amb només un grau més d’escalfament”.

Fa dos mesos, el Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic –l’organització mundial que aplega científics experts en aquesta matèria–, va alertar que un escalfament d’1,5 graus centígrads causaria l’augment del nivell dels mars, la mort dels esculls de corall, l’extinció d’espècies, sequera, inundacions, tempestes i onades de calor que amenaçarien l’estabilitat mundial. Nivells més elevats d’escalfament “devastarien parts del planeta, arruïnarien l’agricultura, fondrien el gel àrtic i farien inhabitables moltes àrees”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona