Política

Nova ofensiva d’Itàlia contra les ONG que salven vides al Mediterrani

Les acusa ara de tractament il·legal de residus tòxics deixats pels immigrants recollits a bord

MSF denuncia un altre intent de criminalització dels rescats

Des de fa uns dies, Itàlia viu una batalla mediàtica sobre com afrontar la gestió dels residus, que enfronta tothom amb tothom. Tant el govern amb l’oposició, com els partits de l’executiu entre ells. I, també, les autoritats locals meridionals amb les del nord, que es neguen a incinerar residus contaminants provinents del sud del país.

En aquest context, ahir es va fer públic que la fiscalia de Catània, a Sicília, acusa les ONG de tractament il·legal de residus tòxics. Hi ha 24 persones investigades, la majoria personal de Metges Sense Fronteres (MSF). A més, s’ha ordenat que si el vaixell de rescat Aquarius, ara al port de Marsella, entra a Itàlia, sigui immobilitzat.

L’acusació consisteix a afirmar que la roba vella que duien els immigrants i refugiats a bord de l’Aquarius, així com les restes de menjar i de material sanitari, podrien estar contaminades de meningitis, VIH, tuberculosi i sarna, entre d’altres. Segons la fiscalia siciliana, aquests residus haurien estat etiquetats il·legalment com a “especials” en comptes de “tòxics”.

La investigació la du a terme la guàrdia de Finances i la policia estatal, que han informat que la nau Aquarius, gestionada per les ONG Sos Méditerranée i MSF, hauria “tractat il·legalment residus en 44 ocasions, per un total de 24.000 quilos”. Per això, MSF ha d’afrontar una multa de 460.000 euros i se li han bloquejat comptes a Itàlia.

Els professionals que s’ocupen d’evitar la propagació de la sida han posat el crit al cel davant l’afirmació de la fiscalia que els vestits fets servir pels immigrants rescatats podrien estar contaminats amb el VIH i, per tant, ser considerats “tòxics”.

Contagi de la sida

És impossible, recorden, contraure la sida a través del contacte amb vestits de persones que en tinguin; no es transmet per aquesta via. “L’acusació hauria estat ridícula fins i tot en els anys vuitanta, quan hi havia una gran desinformació, imaginem-nos ara!”, ha exclamat Deborah Gold, del National AIDS Trust del Regne Unit. Les associacions que lluiten contra la sida han alertat també que l’acusació de la fiscalia reforça l’estigmatització tant de les persones amb el VIH com dels immigrants.

La Lliga fa servir, sense cap base científica que ho avali, l’argument que els immigrants no haurien d’entrar al país perquè suposen un elevadíssim risc sanitari. El partit xenòfob llança campanyes respecte a això des de fa temps, i ha alarmat la població fins al punt que, fa tres anys, molts conductors d’autobusos es van negar a transportar immigrants per por que els encomanessin la sarna.

Matteo Salvini, líder de la Lliga, s’ha afanyat a penjar-se la medalla de la investigació en tant que ministre de l’Interior. “Ho veieu com vaig fer bé d’aturar les ONG?”, va dir, complagut. Per MSF, l’acusació no és més que “un nou i inquietant intent d’impedir a qualsevol preu l’activitat de socors al mar”. El cap de la fiscalia de Catània, Carmelo Zuccaro, és conegut per ser el responsable de la majoria d’investigacions contra les ONG de rescat.

LA FRASE

L’acusació no és més que un nou i inquietant intent d’impedir els rescats al Mediterrani
Karline Kleijer
RESPONSABLE DE L’ONG METGES SENSE FRONTERES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs