Política

Quim Sabrià

Alcalde de Parlavà

“Recuperar el Pla d’Obres i Serveis és clau”

“Treballem perquè el poble tingui vida tot l’any”

“Millorar una carretera per fer-la més segura també és fer política social”

Sabrià és alcalde independent per ERC de Parlavà des del 2007. El poble té dos nuclis, Parlavà i Fonolleres, amb dues esglésies destacables.
Què en destaca, de la seva experiència a l’Ajuntament?
Ha estat molt positiva. He pogut conèixer molta gent i treballar pel poble i tots els veïns. En alguns moments ha estat dur, sobretot en els anys de la crisi, quan l’administració trigava molt a pagar. També destacaria la sort de poder comptar amb un grup de regidors que m’han donat molt de suport i que molts veïns han col·laborat sovint per pròpia iniciativa i sempre que se’ls ho ha demanat. Content del suport de la gent, també. Sempre hem intentat no criticar i que sempre hi hagi bon ambient al poble. D’altra banda, aquest mandat ha estat molt diferent de l’anterior, amb moments que han marcat per sempre les nostres vides, com l’1-O. També perquè hi ha presos polítics i gent a l’exili. Els hem de donar tot el nostre suport.
En què s’han centrat en el mandat?
A fer les obres de l’últim Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) que no ens havíem atrevit a dur a terme abans perquè la Generalitat pagava molt tard. Hem fet l’ampliació i la restauració del cementiri i hem obert un centre social polivalent. En una part d’aquest centre volem posar a licitació ara un servei de bar restaurant que doni vida al poble. A Parlavà no en tenim cap de restaurant, només una fleca que funciona molt bé, però necessitem coses que ens donin vida. Els pobles petits han d’estar vius els 365 dies de l’any. Aquesta és una responsabilitat que tenim tots.
Quins altres projectes tenen?
Anem acabant accessos que tenim al poble, voreres que quedaven per fer i espais per enjardinar. Un altre projecte important és resoldre el tema de la fibra òptica que ens arriba al poble i que ara hem d’aconseguir que arribi a les cases. Aquestes coses són bàsiques per poder fixar la gent al territori, que la gent pugui treballar des de casa o que les empreses tinguin una internet digna o, simplement, per als estudiants.
Algun equipament més?
Bàsicament volem mantenir els que tenim, com la llar d’infants que ens ha donat molt vida al poble. No tenim escola, tancada des del 2000, però sempre en tenim recança i no neguem que no estaria malament recuperar-la juntament amb Foixà i Rupià. No depèn de nosaltres però no és una cosa que no descartem. La llar d’infants és molt important de cara a la gent que ve a viure a Parlavà i l’altre és el caliu de veure els avis portar-hi els nens. Vam entendre que havíem de donar serveis als pobles dels voltant.
Per a un poble petit com Parlavà el finançament és el primer problema?
Ens nodrim bàsicament dels ingressos de l’IBI i de les ajudes que rebem. Per això ens és clau poder recuperar el PUOSC, que era de vital importància. És el que ens permetia anar dignificant el poble i crear nous serveis. I força imaginació per anar trobant solucions.
La rotonda a la C-31 va ser una obra important per al poble, oi?
És una de les obres de les quals ens sentim més orgullosos. La mobilitat del poble i de la comarca, amb les cues que arribaven fins a Serra, que han desaparegut, ha millorat molt.
Ara faltaria arreglar la carretera de la Pera fins Torroella de Montgrí...
És un dels projectes que queden pendents. Hem de pressionar entre tots els ajuntaments per poder-lo fer al més aviat possible. És una obra de vital importància. Tenim el compromís del conseller Rull que es farà. Ara s’ha de materialitzar. També volem que es faci íntegrament tot el traçat. Moltes vegades quan els polítics de dalt parlen de polítiques socials no entenen que arreglar una carretera tan transitada on la gent sovint s’hi juga la vida també és política social. Com recuperar el PUOSC o tenir els pobles vius.
Pels pobles petits també és bàsic mancomunar serveis, treballar conjuntament amb altres poblacions.
Per nosaltres l’únic sentit que té el Consell Comarcal és de poder mancomunar serveis. Un poble com Parlavà no pot tenir serveis d’escombraries propi, ni transport escolar propi i per això ens va molt bé el Consell Comarcal. De les escombraries n’estem força contents, tot i que aquest estiu hi ha hagut problemes amb la recollida selectiva.
Què farà en les pròximes eleccions?
Soc molt sincer: no sé què contestar, perquè és una cosa que primer haig de decidir amb la família i amb el grup que ens vam presentar; si hi tornem o si hi ha algú altre.
El 21-D van ser el poble més independentista de les comarques gironines amb un 93,7% de suport
A Parlavà sempre hi ha molta participació en les eleccions, siguin les que siguin. En les del 21-D n’hi va haver molta i la gent va votar independència. Ens hauria agradat, però, que tothom hagués pogut votar l’1-O, tant els dels sí, com els del no.
Com va ser aquell dia a Parlavà?
Un dia complicat i emotiu a la vegada. Aquí ens en recordarem tota la vida. Vam anar tots a l’una. Aquell dia el poble va custodiar la dignitat. Va ser un exemple més d’aquest ambient de poble que a Parlavà encara no s’ha perdut i que és molt sa i molt bàsic per tirar endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona