Política

Un crim salvatge i meditat

VERSIÓ

Erdogan nega que Khashoggi fos assassinat per malfactors i reclama a Riad jutjar els sospitosos a Turquia

Evita dir el nom del príncep hereu saudita i no parla dels suposats àudios que haurien enregistrat tortures

Jamal Khashoggi, el periodista saudita desaparegut des del 2 d’octubre passat, quan va ser vist per últim cop entrant al consolat del seu país a Istanbul, va ser assassinat de manera premeditada i “salvatge”, segons va assegurar ahir al Parlament turc el president Recep Tayyip Erdogan, que va exposar les conclusions provisionals de la investigació del cas.

Prèviament, la cadena britànica Sky News assegurava que s’havien localitzat algunes parts del cos del periodista al jardí de la residència del cònsol saudita a Istanbul. Segons la mateixa font, el dissident va ser “desmembrat” i la seva cara, “desfigurada”.

Per la seva banda, el líder turc, que va denunciar un crim “planificat” l’endemà que les autoritats saudites admetessin que Khashoggi va ser “assassinat” al consolat, va explicar també que tres agents saudites van arribar a Turquia la vigília de la desaparició del periodista –molt crític amb la monarquia del regne– i es van desplaçar cap al bosc de Belgrad, a prop del consolat, i a Yalova, una localitat a la riba de la mar de Màrmara, uns 90 km al sud de la segona ciutat turca.

La policia, que encara no ha trobat el cos de Khashoggi, ha dut a terme diversos escorcolls sense èxit en aquests dos indrets. L’endemà de l’arribada d’aquesta aparent missió de reconeixement, apareixien a Istanbul dotze persones més, incloent-hi experts en seguretat, intel·ligència i forenses, mentre es concedia el dia lliure als treballadors de la legació diplomàtica. Un d’aquests saudites, a més, va desactivar les càmeres de seguretat del consolat.

“Per què aquestes quinze persones es van citar a Istanbul el dia de l’assassinat? De qui rebien ordres?”, es va preguntar Erdogan, que reclama a Riad que enviï els sospitosos que ha detingut en connexió amb l’afer per ser jutjats a Turquia.

Les autoritats turques sospiten que Khashoggi va ser assassinat i desmembrat dins del consolat mateix a mans d’agents saudites. En un principi, Riad va negar saber res de la sort del periodista crític i, després, va afirmar que havia mort durant una baralla dins del consolat.

Qui es va endur el cos?

Erdogan va desmuntar la versió dels saudites, que van atribuir la mort de Khashoggi a “malfactors”, i va reclamar “responsabilitats” per l’assassinat.

Amb tot, en la seva intervenció davant dels diputats, el president turc va evitar, en tot moment, pronunciar el nom del príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman, home fort del país i considerat per alguns legisladors nord-americans la persona que va ordenar l’assassinat. Tampoc va fer cap referència a unes suposades gravacions d’àudio, dins del consolat d’Istanbul, que donarien testimoni del violent desenllaç. Erdogan va prometre, també, que els turcs no posaran punt final a la investigació fins que no s’hagin respost totes les preguntes i fins que Riad no reveli a Ankara la identitat d’un col·laborador local del consolat que, segons els saudites, es va endur el cos de Kashoggi.

“Les institucions d’intel·ligència i de seguretat tenen proves que l’assassinat va ser planificat [...]. Reduir aquest cas a alguns membres de seguretat o d’intel·ligència no ens satisfarà ni a nosaltres ni a la comunitat internacional”, va dir Erdogan. “L’administració saudita ha fet un pas important amb el reconeixement de l’assassinat. D’ara en endavant, esperem que destapin les persones responsables en aquest cas, de dalt a baix, i els facin afrontar els càstigs necessaris”, hi va afegir. “Des de la persona que va donar l’ordre [de l’assassinat de Khashoggi] fins a la persona que el va perpetrar, tots han de retre comptes.” Des de Riad, on encapçalava un fòrum sobre els plans de modernització saudites, el príncep Bin Salman va evitar comentar el discurs d’Erdogan i va anul·lar, en l’últim minut, el que ell tenia previst pronunciar.

Les institucions d’intel·ligència i de seguretat tenen proves que l’assassinat va ser planificat
Des de la persona que el va ordenar [el crim] fins a qui el va cometre, tots han de respondre
Recep Tayyip Erdogan
PRESIDENT DE TURQUIA

Absències en el “Davos del desert”

Redacció

El discurs d’Erdogan en què anunciava les principals troballes de la investigació turca sobre el cas Khashoggi va coincidir, ahir a Riad, amb la inauguració d’un fòrum internacional per captar inversors per als projectes de modernització del regne saudita durant les pròximes dècades. Una vintena d’oradors d’alt nivell van anul·lar la seva participació en la conferència, coneguda com a “Davos del desert”, en protesta pel brutal assassinat de Khashoggi. Amb tot, centenars de banquers i executius hi van assistir. Riad esperava signar ahir, en un sol dia, contractes per més de 50.000 dòlars en els sectors de l’energia i les infraestructures, amb firmes com ara Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton i Baker Hughes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El govern espanyol retira la seva ambaixadora a l’Argentina

Barcelona
política

Aragonès convoca per al 10 de juny la constitució del Parlament

barcelona
política

El Consell de la República demana una “estratègia compartida” a l’independentisme

barcelona
estat espanyol

Milei apuja el to contra Sánchez

barcelona
Política

Illa ja no descarta a Junts ni al PP

barcelona
llengua

Sense terminis per avançar en l’oficialitat del català a Europa

barcelona

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid