Política

Turquia investiga noves proves del cas Khashoggi

Troba material “tòxic” i “repintat” en l’escorcoll al consolat d’Istanbul

Els saudites admetran que el dissident va morir en un interrogatori, segons la CNN

El rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdelaziz, es va comprometre ahir davant del secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, a dur a terme una investigació “completa, transparent i oportuna” sobre la desaparició del periodista saudita Jamal Khashoggi, vist per últim cop entrant al consolat del seu país a Istanbul el 2 d’octubre passat. Pompeo va tenir una breu entrevista amb el rei Salman abans de mantenir una reunió més llarga amb el seu fill, el príncep hereu i home fort del regne, Mohammed bin Salman.

Tot i que l’agència oficial saudita només va informar que en les reunions es van tractar les relacions bilaterals i la situació de la regió, la cadena nord-americana CNN va assegurar, citant dues fonts, que els saudites estan preparant un informe en què s’explicaria que Khashoggi va morir com a conseqüència d’un interrogatori que va acabar malament al consolat d’Istanbul. També va explicar, citant una font oficial turca, que el cos del periodista va ser esquarterat després de ser assassinat al consolat.

Segons la mateixa cadena, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va informar, ahir, que els equips que van escorcollar, dilluns, el consolat d’Istanbul –amb la col·laboració dels saudites– estan examinant material “tòxic” i “repintat” que hi van trobar durant la cerca. “Confio que podrem tenir conclusions que ens permetran tenir una opinió raonable ben aviat”, hi va afegir. Els turcs tenien previst escorcollar, ahir, el domicili del cònsol saudita, Mohamed Ibrahim Otaibi. Les investigacions a Turquia apunten que Khashoggi, exiliat des del 2017, podria haver estat assassinat al consolat, una versió que fins ara Riad ha negat en rodó. Les càmeres de vigilància van registrar, el 2 d’octubre a la tarda, poques hores després que Khashoggi entrés al consolat, un comboi de vehicles que es dirigia de la legació diplomàtica a la residència del cònsol, a 200 metres de distància.

Després de la seva visita a l’Aràbia Saudita, Pompeo té previst viatjar avui a Turquia.

Per la seva banda, el president Trump, que en dies anteriors va aventurar que Khashoggi podia haver estat víctima d’“assassins per compte propi”, es va defensar ahir a Twitter dels que l’acusen de ser massa tou amb Riad assegurant que no té “interessos financers” a l’Aràbia Saudita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Junta Electoral desestima el recurs de Junts per repetir el vot exterior del 12-M

barcelona
Estat Francès

Macron viatja a Nova Caledònia en una “missió” de diàleg

Barcelona
Estat espanyol

L'Audiencia Nacional anul·la la primera condemna a Villarejo

Barcelona
política

Marta Molina: “Sóc conscient que puc anar a la presó”

barcelona

El Suprem empara Puigdemont per parlar de "corbs togats"

madrid
Estat espanyol

El govern espanyol retira “definitivament” la seva ambaixadora a l’Argentina

Barcelona
política

Aragonès convoca per al 10 de juny la constitució del Parlament

barcelona
política

El Consell de la República demana una “estratègia compartida” a l’independentisme

barcelona
estat espanyol

Milei apuja el to contra Sánchez

barcelona