Política

Política

La manera de sortir al mapa

Veïns de Garrigàs recorden com l’1-O els agents de la Guàrdia Civil van irrompre al poble per apropiar-se de l’urna

Les imatges van ser difoses a tot arreu i els vilatans van haver d’anar als municipis veïns a dipositar el seu vot

El record de l’1 d’octubre no és només el d’aquell dia, sinó també el dels dies després. “Allò va significar una deriva de democràcia, amb gent a la presó i a l’exili, però alhora també ens queda la força del poble, que és el que es veu aquí.” Ahir al migdia, després de l’estrena del nom del centre U d’Octubre, l’alcaldessa de Garrigàs, Pilar Bosch, valorava què va significar la jornada del referèndum: el millor i el pitjor.

Les hipòtesis del perquè la Guàrdia Civil va triar Garrigàs són nombroses. “És a prop de la sortida de l’autopista”, explica la Maria. “El col·legi és als afores del poble i era fàcil fer-hi una incursió ràpida i marxar”, recorda un altre veí que estava a punt de votar el matí dels fets. “La qüestió era atemorir la gent”, sentencia en Pere Serrano.

Havien votat sis vilatans quan una quarantena d’agents de la Guàrdia Civil van irrompre al centre sociocultural, la seu del dispensari mèdic i el menjador de l’escola, entre altres serveis. La Maria diu que havia vist algú que feia voltes a prop de casa seva i, quan va arribar al col·legi electoral (el centre sociocultural), cap a les 8, una companya va comentar: “Tenim el poble envoltat de guàrdies civils.”

Era festa major. El dissabte s’havia allargat més del compte i a primera hora del matí hi havia una setantena de persones disposades a votar, incloent-hi l’alcaldessa. “Primer estàvem asseguts a terra, però ells van venir i van anar per feina. Va ser tot molt ràpid i va ser com si arrenquessin cebes”, diu la Maria. Recorda bé quina cara feia l’agent que va tenir al davant seu: “El reconeixeria si el veiés pel carrer.”

El que suposadament feia de coordinador va aixecar acta dels fets i els agents van girar cua i se’n van anar (amb la feina feta). Els vilatans –unes 400 persones empadronades– van haver d’anar als municipis veïns (Palau de Santa Eulàlia i Sant Miquel de Fluvià, entre altres) a exercir el seu vot. La Maria i en Pere ho van fer, finalment, a Riumors.

Escorça de pi

Pere Serrano recorda que van treure a empentes algunes de les persones. “Sort que era escorça de pi i no ciment”, diu. A aquest veí de Garrigàs el va reconfortar la resposta de la gent dels pobles veïns que l’endemà, el 2 d’octubre, els van anar a donar suport. “Va compensar amb escreix.” La Maria destaca que ara molta més gent ja sap on és Garrigàs.

Ahir, dia de festa major local, van batejar el centre sociocultural com a centre U d’Octubre. Hi va haver poesia, música i un dinar popular amb més de 1.200 persones. Hi van ser convidats Marcel Mauri (Òmnium) i una urna gegant. A la tarda es va estrenar El ball de les urnes, una obra sobre l’1-O a la qual Bosch pronostica molt d’èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Els diputats francesos aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid