Política

Rússia acusa Israel de provocar l’abatiment d’un avió amb 15 militars a bord

Una quinzena de soldats van perdre la vida quan el seu avió de reconeixement va rebre l’impacte d’un míssil

Rússia ha acusat avui dimarts a Israel d’haver provocat amb les seves “accions hostils” l’abatiment accidental per la defensa aèria siriana d’un avió IL-20 que va costar la vida als 15 militars russos que es trobaven a bord, i va advertir a les autoritats israelianes que es reserva el dret de fer “passos de resposta”.

Les accions d’Israel “no es corresponen amb l’esperit de la cooperació entre Rússia i Israel, i ens reservem el dret a fer passos de resposta”, va manifestar en una conversa telefònica el ministre de Defensa rus, Serguéi Shoigú, al seu homòleg israelià, Avigdor Lieberman, segons va informar l’oficina de premsa del ministeri rus.

El president rus, Vladimir Putin, va avançar que reforçarà la seguretat dels seus efectius desplegats a Síria. “Quant a les nostres accions de resposta, aquestes apuntaran abans de res a donar major seguretat als nostres militars i les nostres instal·lacions en la República Àrab Síria”, va dir el cap del Kremlin, qui va afegir que es tractarà de “passos que no passaran desapercebuts per a ningú”.

L’Exèrcit d’Israel va assegurar per la seva banda que el règim sirià de Baixar al-Àssad és “totalment responsable” de l’abatiment de l’avió militar rus a Síria, a més d’Iran i la milícia xiïta Hizbulá.

L’avió de les Forces Aeroespacials de Rússia, un turbohèlix de reconeixement i lluita electrònica, va ser abatut per un míssil S-200 disparat per la defensa antiaèria siriana, quan aquesta intentava repel·lir un atac de quatre caça bombarders F-16 israelians. “Els pilots israelians es van escudar darrere de l’avió rus, i el van exposar al foc de la defensa antiaèria de Síria”, va dir el militar rus, qui va afegir que els F-16 “van crear de manera premeditada una situació perillosa per als bucs de superfície i aeronaus que es trobaven a la zona”.

“El comandament aeri israelià i els pilots dels F-16 no van poder no veure l’aparell rus, perquè descendia per aterrar des d’una altitud de 5 quilòmetres. Malgrat això, premeditadament van cometre aquesta provocació”, va subratllar Konashénkov.

El portaveu de Defensa va indicar que Israel no va comunicar amb la deguda antelació al comandament de l’agrupació russa destacada a Síria els seus plans d’atac i que va avisar del mateix un minut abans que es produís, la qual cosa no va permetre retirar l’IL-20 a una zona segura.

La reacció de Rússia, segons Leonid Ivashov, general retirat i excap de cooperació internacional del Ministeri de Defensa rus, podria ser el cessament de tota cooperació militar amb Israel, inclòs l’intercanvi d’informació i intel·ligència, o restriccions al règim d’exempció de visats que regeix entre els dos països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona