Política

JOSEP MIQUEL GATIUS CALLÍS

ALCALDE D'ULLASTRET

“No tenim deutes ni crèdits amb cap banc”

“Tot el poble està protegit com a bé cultural d’interès nacional i n’estem conscienciats”

“Volem crear un centre de dia per a la gent gran”

Nascut fa 45 anys, Josep Miquel Gatius és comercial, està casat i té dos bessons de 8 anys. “És difícil conciliar l’Ajuntament, la família i la feina pròpia, però amb ganes es pot fer tot”, diu.

Josep Miquel Gatius és alcalde d’ Ullastret (que té un total de 300 habitants) des de l’any 2007. Ha guanyat les tres últimes eleccions encapçalant la llista de CiU, ara PDeCAT. Actualment té quatre regidors, davant dels tres de l’oposició “correcta i constructiva” de Treball i Compromís.

Com valora aquests onze anys a l’alcaldia d’Ullastret?
Quan ens vam presentar el 2007 érem un equip força jove i amb els anys ens hem anat consolidant. Crec que tenim una bona trajectòria i per això la gent ha confiat en nosaltres. Aquest és un poble petit i la nostra feina és sobretot vetllar pel benestar de la gent i detectar i resoldre les mancances del dia a dia, sobretot en l’aspecte social.
Com ha canviat el poble?
Abans estava molt vinculat a la pagesia, però les noves generacions no han donat continuïtat a aquesta tradició. Ara només hi ha un noi que té un ramat, i això és tot. La gent d’Ullastret treballa sobretot a la Bisbal o Torroella de Montgrí i, com a negocis, al poble hi ha sobretot alguns restaurants i una empresa, Recuits Ca la Nuri .
Què s’ha fet contra la despoblació?
Anys enrere es va construir la urbanització Puig Miralles perquè la gent jove pogués comprar-se una casa a un preu raonable i es quedés al poble. A prop de la urbanització, hi tenim l’escola –que va estar un temps tancada– i la llar d’infants, en edificis nous. Tot això ha fet que Ullastret mantingui el caliu, l’essència de poble, que no sigui només una localitat de segones residències per al cap de setmana.
Algun projecte de futur?
La veritat és que tenim el poble força endreçat, però sí que ens agradaria construir un centre de dia per a la gent gran, perquè cada vegada n’hi ha més en municipis com el nostre.
De tota la feina feta a l’Ajuntament, què el fa sentir més orgullós?
No és per presumir, però hem portat a terme una gestió molt bona durant tots aquests anys, i per això no tenim deutes ni crèdits pendents amb cap banc. A un altre nivell, també hem fet un esforç per atendre millor la gent d’Ullastret: abans l’Ajuntament només obria dues tardes a la setmana i ara hem ampliat els horaris, a més de totes les gestions que es poden fer per internet.
Tenen el jaciment ibèric més important de Catalunya i un poble ple de patrimoni històric. Com es conviu amb tot això?
D’una banda, tot aquest patrimoni fa que tinguem molta afluència de visitants, tant al poblat ibèric com al poble, on hi ha el recinte emmurallat, l’església romànica i una llotja coberta única al Baix Empordà. Amb el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret, Gabriel de Prado, hi ha molt bona entesa i sempre hem intentat col·laborar perquè els visitants vagin indistintament al poble i al jaciment. A més, antigament la gent d’Ullastret havia treballat molt a les excavacions i això fa que sentin el jaciment com una cosa molt seva.
Però no ha de ser fàcil viure en un entorn tan protegit, no?
És cert que tot el poble està declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN) i això fa que qualsevol projecte de reforma o construcció hagi de passar forçosament per la Comissió de Patrimoni, però ja n’estem molt conscienciats i no ens suposa cap perjudici. Tenim un poble bonic i n’estem molt orgullosos, i si això implica treballar conjuntament amb la Comissió de Patrimoni, nosaltres ho acceptem amb molt de gust.
Es presentarà a les eleccions municipals de l’any vinent?
Encara n’hem de parlar amb els com panys. Jo soc el més gran d’un equip relativament jove, que s’ha mantingut força estable al llarg dels anys, i estem convençuts que fins ara hem fet una bona feina. La intenció és continuar, però el que no és segur és si jo aniré al capdavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona