Política

Acte pels presos

El govern de Torra va fer una ofrena a la tarda al Fossar de les Moreres

Govern, mesa i diputats de JxCat i ERC van dur la Flama del Canigó del Parlament al Palau en l’acte institucional dedicat als presos

Les seves veus es van escoltar en la cloenda

El PSC va ser escridassat per un públic poc nombrós en acabar un acte sense Cs i el PP

L’acte institucional de la Diada va començar ahir a dos quarts de set de la tarda amb l’ofrena floral del president i el govern català al Fossar de les Moreres. En la petita plaça vorejada per públic expectant, guinguetes independentistes i símbols com ara el peveter de la Flama de la Resistència de Cardona, el president Torra va dipositar l’ofrena floral de la Generalitat als caiguts el 1714. Quatre guàrdies d’honor del cos dels Mossos d’Esquadra flanquejaven el peveter de la flama mentre agents de la policia catalana protegien el perímetre del Fossar. Després de cantar Els segadors, un “Visca la terra!” va ser contestat pel públic amb el “Lliure!” abans que uns breus crits d’“Unitat” dirigits als partits independentistes es barregessin amb els de “Llibertat”. Torra va voler visitar breument el punt d’informació que té en uns baixos de la plaça l’associació privada Memorial 1714, abans d’enfilar a peu i acompanyat de tots els consellers pel Mercat del Born fins al Parlament, on la guàrdia d’honor dels Mossos els va rebre en formació.

En presència del president i el govern català, el Parlament entregava la medalla d’or de la institució a l’Associació de Mestres Rosa Sensat. A la sortida de l’acte, al qual també van assistir els diputats del PSC i Catalunya en Comú, a diferència dels de Ciutadans i el PP, els socialistes van ser esbroncats amb crits de “Fora” per un centenar d’independentistes que esperaven l’inici de la “marxa per la llibertat”, una caminada conjunta des del Parlament fins al Palau dels membres del govern i de la mesa de JxCat i ERC, i dels diputats de tots dos partits. Hi duien la Flama del Canigó, que es guarda tot l’any al Castellet de Perpinyà i que, excepcionalment, ha sortit aquest any per participar en aquest acte fora de l’inici del solstici d’estiu. La flama va ser entregada a la comitiva presidida per Torra i el president del Parlament, Roger Torrent, que la van portar fins a El Born envoltats de crits de “Ni un pas enrere”, “Independència” i “Llibertat”. A El Born Centre Cultural, la Guàrdia d’Honor dels Mossos va hissar la gran bandera que hi ha instal·lada habitualment mentre el Cor Jove de l’Orfeó Català interpretava El cant de la senyera.

Mentre la comitiva reprenia la marxa cap a la plaça de Sant Jaume, uns milers de membres i simpatitzants de l’ANC provinents dels diversos districtes de Barcelona iniciaven una marxa de torxes des del passeig d’El Born i el Fossar. La comitiva presidencial entregava la flama al Palau i s’iniciava l’espectacle musical amb lectures gravades de pròpia veu pels membres de l’anterior govern i dels dirigents civils empresonats o exiliats explicant què és per a ells la llibertat. El net de Pompeu Fabra llegia la definició que el seu avi va fer del terme al Diccionari General i les lectures dels presos s’intercalaven amb poemes i cançons interpretats des de l’escenari per Lluís Llach, Roger Mas, Núria Graham, Judit Neddermann o Txarango.

Otegi a Lledoners
El líder de Bildu i ex-pres de l’Estat espanyol Arnaldo Otegi va visitar ahir la presó de Lledoners, on estan tancats els consellers de l’anterior govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona