Política

Josep Maria Cervera

Alcalde del Port de la Selva

“Si presideixo l’AMI, tinc clar que és perquè soc alcalde”

Tot i el seu protagonisme en l’actualitat nacional, diu que la prioritat és el municipi

Aquest és el segon mandat de Josep Maria Cervera a l’alcaldia del Port de la Selva; aquest 2018 Cervera ha assumit un plus de responsabilitat amb la presidència de l’Associació de Municipis per la Independència, però assegura que el càrrec que ha acceptat en cap cas ha anat en detriment de la seva dedicació al municipi.

El Port de la Selva va ser un dels municipis fundadors de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’alcalde, Josep Maria Cervera, va formar part des del principi de l’executiva de l’entitat. En va ser tresorer, i des del març d’aquest any n’ha assumit la presidència.

Presidir l’AMI és un plus de responsabilitat que dificulta la feina d’alcalde?
Tinc molt clar que si soc president de l’Associació de Municipis per la Independència és primer de tot perquè soc alcalde del Port de la Selva. La meva prioritat és el municipi. El que passa és que en la situació que viu el nostre país tots hem de prendre responsabilitats; ja hi ha prou gent que fa passos enrere o al costat, jo he hagut de fer un pas endavant. Té parts negatives i positives.
Al seu municipi algú li ha retret aquesta nova responsabilitat?
Al poble tothom em coneix i no crec que m’hagi restat cap suport. Puc garantir que el càrrec en cap cas ha anat en detriment de la meva dedicació al municipi. En tot cas si algú em pot fer retrets serà la meva família, perquè serà a ells que els trec temps. La meva dedicació a l’Ajuntament és del 75%, però tots sabem que els alcaldes treballem al 100%, no tenim horari i hem d’estar sempre a disposició.
Què destacaria d’aquests tres anys de mandat en la gestió municipal?
És un projecte que es va iniciar el 2011, quan vam fer una renovació important del nostre grup, amb un equip nou. Hi ha temes que hem anat tancant ara però que es van iniciar fa anys. Destacaria projectes que semblaven molt complicats, com el de l’habitatge de protecció oficial; avui tenim una borsa de quatre pisos de propietat municipal, disponibles de lloguer, i un bloc d’uns 20 habitatges que van anar a la venda. És cert que una part d’aquests pisos ara han quedat desocupats, els gestiona La Caixa; hem d’acabar de veure com ho podem fer perquè aquests habitatges vagin als qui els necessitin.
Com definiria el seu municipi?
Som un municipi d’uns mil habitants que es multiplica per deu a l’estiu. No tenim un pressupost ni una estructura d’un municipi de 1.000 habitants. Això ens genera a vegades algun problema; potser a l’hivern ens sobra alguna cosa i a l’estiu ens falta.
Això explica els problemes amb l’aigua?
En part; però sempre hem entès el nostre creixement com un creixement sostenible, també en els recursos hídrics. Fins ara el Port de la Selva ha estat un dels pocs municipis que s’alimenten del seu propi aqüífer. Teníem clar que havíem d’anar preparant maneres de garantir el subministrament, ho hem fet amb un sistema de regeneració d’aigües. Ens hem trobat amb un problema molt gran, tres anys de sequera. No se’ns acaba l’aigua però se’ns salinitza l’aqüífer. Aquest estiu hem hagut de llogar una dessalinitzadora que té un cost important, i accelerar alternatives que ja treballàvem, com ara la connexió a la xarxa de la Costa Brava nord.
Això estarà fet la temporada que ve?
Estem treballant perquè ho estigui, tothom és conscient de la situació. Per al que ens queda de mandat, això s’ha convertit en una prioritat, tot i que nosaltres ho planejàvem a més llarg termini.
Han d’assumir serveis i infraestructures que no corresponen a un municipi de 1.000 habitants?
No és tant un problema de recursos econòmics com de recursos humans. Ens ha afectat molt l’LRSAL, perquè no hem pogut ampliar la plantilla. Hem crescut en pressupost pràcticament un milió d’euros i no hem pogut créixer plantilla. No tenim tensions de tresoreria, la situació econòmica és òptima i probablement serà el que ens permetrà afrontar de cop i sense gaires problemes l’obra que hem de fer per l’aigua.
Hi ha altres serveis prioritaris?
L’envelliment de la població és un altre tema en què treballem fa temps. Volem concretar un centre municipal de serveis per a la gent gran; un centre de dia, que sigui un punt de referència, amb un menjador. Són serveis que ja es donen però que volem concentrar en un espai de referència. Tenim l’espai, ho tenim ben encarat, ens falta fer encaixar totes les administracions; potser no hi serem a temps d’aquí a final de mandat, però està per caure. Hem modernitzat els serveis en general, amb una aposta important per prioritzar les zones de vianants, i ho continuarem fent. Vull destacar que treballem tots aquests temes pràcticament sempre amb unanimitat del ple, en comissions de treball on tots estem representats, amb l’oposició. Hem sabut crear consensos i rebaixar tensions. També fa anys que batallem per poder arreglar la carretera del monestir de Sant Pere de Rodes i que connecta amb Vilajuïga; ara estem a punt de posar a licitació les obres, amb suport d’altres administracions, i la previsió és que posteriorment la carretera passi a ser de la Diputació.
Les oficines del Parc Natural que se’n van a Vilajuïga són una gran pèrdua?
Sempre és una pèrdua; però volem veure-ho com una oportunitat. S’alliberaran espais del monestir que ens permeten estudiar altres possibilitats i treballem en aquesta línia amb el Departament de Cultura.
Repetirà de candidat a l’alcaldia?
No està decidit; és el segon mandat, sempre he pensat que no ens hem d’eternitzar. Treballàvem en la perspectiva de fer un relleu amb l’actual primera tinenta d’alcalde; això no s’ha acabat de concretar i n’hem d’acabar de parlar. També cal dir que el país viu una situació complicada i no vull condicionar el municipi; hem de veure com evoluciona tot aquesta tardor i prendrem una decisió de cara a Nadal. No descarto res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona