Política

La justícia electoral inhabilita Lula i deixa el PT sense candidat a president

Els jutges apliquen la llei de “fitxa neta”, que impedeix a polítics condemnats participar en unes eleccions

L’exalcalde de Sao Paulo podria substituir-lo

Brasil ha perdut el seu candidat favorit. Luis Inácio Lula da Silva, a la presó des de l’abril passat per complir una condemna de 12 anys per corrupció, no podrà aspirar a la presidència del país en les eleccions del proper 7 d’octubre. Els jutges del tribunal electoral, en una decisió sense sorpreses, van inhabilitar Lula per la llei de “fitxa neta”. El líder de l’esquerra brasilera ha estat víctima d’una norma que porta la seva firma, pensada per treure de la carrera política qualsevol persona amb una sentència ferma en segona instància, com és el seu cas. El Partit dels Treballadors (PT) disposa ara de dues setmanes per buscar un substitut a Lula com a candidat presidencial. Totes les mirades estan posades en l’exalcalde de Sao Paulo Fernando Haddad, número dos de la llista encapçalada per Lula.

La decisió del tribunal electoral ha ajustat, finalment, les peces de la campanya per a la successió de Michel Temer al Brasil.

El país més gran de l’Amèrica del Sud es troba davant un procés que té com a favorit en tots els sondejos un candidat pres i com a segon, però a molta distancia del preferit, un exmilitar d’extrema dreta, famós per les seves posicions xenòfobes i de defensa de la tortura. Amb Lula fora de la cursa electoral, Jair Bolsonaro és, ara, l’únic amb possibilitats d’arribar al Palau de Planalto, tot i que els sondejos li donen poc més del 18% dels vots. El PT pretén impedir a qualsevol preu un triomf del líder dretà. El dubte és quina és la millor estratègia.

En un breu comunicat, el partit de l’expresident va advertir que lluitarà “per tots els mitjans” per la candidatura del seu líder. Però el cert és que el temps s’acaba. El PT té fins al 17 de setembre per presentar un substitut. Mentrestant, pot fer campanya en nom de Lula, però en algun moment haurà de decidir-se. Si rebutja el veredicte del tribunal electoral i manté Lula com a candidat, s’arrisca que un eventual triomf de la seva candidatura sigui declarat nul. Si accepta la sentència, l’estratègia serà que Lula delegui tot el seu poder electoral en un altre nom, en aquest cas el de Fernando Haddad.

El problema és que l’exalcalde no creix en les enquestes i la transferència de vots des del seu cap polític no està garantida.

El PT està en una cursa contra rellotge. Divendres, va arrancar la campanya en la televisió pública, clau en un país on els candidats tenen prohibit comprar espais en les cadenes privades. Els anuncis del PT mostraven Lula demanant el vot des de la seva cel·la, però ja no podrà fer-los servir més. Una prova que ja tenia prevista una derrota en els tribunals és el fet que es va afanyar a difondre un vídeo en què l’únic que parla es Haddad com candidat a vicepresident. El primer lloc ha quedat vacant, en espera dels esdeveniments.

La supervivència política de Lula depèn d’aquestes eleccions. La popularitat de l’expresident no ha parat de pujar des que va ser empresonat, fins a arribar al 36% en intenció de vot, una xifra sense rivals. En no poder ser candidat, l’última esperança de Lula és que Haddad guanyi i l’indulti. Podrà així, fins i tot, entrar en el govern. Tot dependrà, per descomptat, de les urnes.

LA XIFRA

17.09.2018
Data límit
perquè els partits puguin presentar canvis en les candidatures.
36
per cent
d’intenció de vot donen els sondejos a Lula da Silva, davant el 18% que atorguen al dretà Jair Bolsonaro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona