Política

JOSEP TREMPS

Alcalde d'Ogassa

“Gràcies als veïns tenim el Museu de la Mineria”

“El projecte s’ha assolit amb aportacions econòmiques i treball voluntari”

“Tant de bo la fibra arribés tan bé com la carretera”

Fa onze anys que va entrar a l’Ajuntament. Com a regidor entre el 2007 i el 2011, i des de llavors és alcalde amb la coalició d’Independents per Ogassa-ERC-Acord Municipal
Un dels punts forts del municipi és el turisme. Què té Ogassa que atreu?
És un poble tranquil, molt acollidor, amb un paisatge molt bonic on passar les vacances o viure-hi. Es poden fer excursions pel Taga i la Serra Cavallera. A part que hi ha la gastronomia del poble.
El municipi té un passat molt arrelat a la mineria.
Té la particularitat que va ser un poble industrial al segle XIX i principis del XX. Cal destacar que si el tren va arribar el 1881 a Sant Joan de les Abadesses va ser gràcies a les mines que hi havia a Ogassa. Des d’aquí i a través de les vies del tren es transportava el carbó fins a Barcelona. Val a dir també que el 1886, per la festa de Santa Bàrbara, la patrona dels miners, el ball es va il·luminar amb llum elèctrica. Va ser el segon poble de la demarcació on hi va haver llum elèctrica. Amb això vull dir que ja en aquell temps era un poble molt avançat al seu temps.
Des de llavors, què ha canviat?
Hi ha hagut una transformació molt gran al poble. L’any 1926 la companyia minera va deixar l’explotació i els cimentaires van continuar l’explotació de les mines fins al 1967. Com et pots imaginar l’economia del poble estava basada en la mineria i va haver de transformar-se. Va ser un cop molt fort per al municipi. Molts van haver de buscar feina fora del poble i els establiments que hi havia van haver de canviar, i el poble es va decantar pel turisme i la ramaderia.
Quina és la radiografia veïnal?
Tenim una població envellida. Un 28% dels veïns són més grans de 65 anys. La població ha anat disminuint fins a ser els 225 que som ara. La llei de vida no perdona. Però alhora han arribat matrimonis amb fills i això ha fet que hi hagi 21 alumnes a l’escola, que és molt bona ràtio.
Ogassa té 45 km², és un problema?
Tenim un municipi molt extens i ens en sentim molt orgullosos. Però alhora és un problema des del punt de vista de manteniment, perquè comporta molta despesa en carretera o en xarxa d’aigües, per exemple. A banda dels dos nuclis també tenim moltes cases disseminades. A més, tenim poca població i això suposa que no puguem recaptar gaires impostos. I això, en comparació amb altres municipis, és un greuge.
Ha costat que li arribessin els meus missatges de mòbil...
Tenim dificultats amb el servei de telefonia, ja que hi ha moltes zones fosques, ens ha costat molt fer arribar el 3G i només tenim la possibilitat de tenir una companyia. Això suposa que si cau la línia ens quedem sense cobertura tots. La carretera arriba molt bé, però ens faltaria que també ho fes la fibra òptica, que avui en dia és imprescindible.
Quins projectes destacats s’han tirat endavant al municipi?
Un dels més destacats és que, gràcies als veïns d’Ogassa, s’ha posat en marxa el Museu de la Mineria, amb aportacions econòmiques i treball voluntari. Estem satisfets del que s’ha fet i del que s’està fent. D’altra banda, hem tirat endavant la xarxa de calor amb biomassa, que ens ha suposat una reducció molt important de la despesa energètica en tres locals públics. D’altra banda hem anat substituint l’enllumenat per un altre més eficient. Així mateix, hi ha el projecte de l’antiga casa del director de les mines, que estava gairebé en ruïnes, i s’hi fet la teulada nova. Ara, més endavant, li volem donar un ús. En el nostre programa vam proposar que fos un centre de dia.
Es presentarà com a alcaldable?
Encara n’hem de parlar, no està decidit. Sempre he defensat que un alcalde ha de governar només dos mandats. Jo ja vaig pel segon. De cansat no n’estic, i els companys tampoc. Hi ha projectes que no hem pogut tirar endavant per la crisi econòmica i ara que la cosa va millor ens agradaria acabar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona