Política

L’Estat puntualitza que no es personarà a Bèlgica per defensar Llarena sinó la “jurisdicció espanyola”

El ministeri de Justícia contractarà un bufet d’advocats per protegir “la sobirania i immunitat jurisdiccional” d’Espanya si es qüestiona la causa contra “el procés”

El govern espanyol assegura que en cap cas advocarà pels “actes privats” del magistrat

El ministeri espanyol de Justícia ha avisat aquest dijous que es personarà davant la Justícia belga en la causa contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena si els tribunals d’aquell país qüestionen la causa instruïda pel magistrat espanyol contra “el procés”. En cap cas, però, actuarà en defensa dels “actes privats” que s’atribueixen al jutge en la demanda presentada contra ell pel president Carles Puigdemont i quatre membres del seu govern.

El departament liderat per la ministra Dolores Delgado ha difós aquest vespre un comunicat on defensa que la causa instruïda per Llarena contra els dirigents independentistes està sotmesa de manera “exclusiva i excloent a la jurisdicció espanyola”.

És per això que avisa que actuarà per defensar “la sobirania i immunitat jurisdiccional dels tribunals espanyols” si, en el moment d’admetre la demanda a tràmit, l’autoritat judicial belga “esmenta tan sols entre els seus arguments fets o dades de la causa penal oberta a Espanya” contra els demandants.

El ministeri puntualitza que aquesta actuació, que es faria a través d’un bufet privat d’advocats, no pot “assumir en cap cas la defensa del jutge Llarena pels actes privats que se li atribueixen”. La nota recorda que la demanda dels exiliats inclou “referències a expressions o manifestacions privades” fetes pel magistrat. El govern subratlla que “no pot actuar” en aquest supòsit, “ja que suposaria defensar un particular per afirmacions de caràcter privat aliè a la seva funció”.

No obstant això, en tot allò que es refereixi a la funció jurisdiccional del magistrat, Justícia entén que “qualsevol menció a la mateixa per part de l’autoritat judicial belga suposaria una vulneració del principi acta iure imperii”, pel que els Estats estrangers no poden ser demandats ni sotmesos a la jurisdicció dels tribunals d’un determinat país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES