Política

EUDALD PICAS

ALCALDE DE GOMBRÈN

“Ep!, que els ciutadans volen resultats”

L’alcalde de Gombrèn es mostra molt crític amb l’actitud de la Generalitat amb els pobles petits

Diu que ara no repetiria

Nascut a Campdevànol el 1958, treballa a Forestal Catalana provinent d’Icona. L’any 1987 va ser tinent d’alcalde. Ara també és conseller i vicepresident primer al Consell Comarcal.

L’alcalde de Gombrèn és un dels veterans de la vida política de la comarca del Ripollès. Analitza en aquesta entrevista què significa ser alcalde d’un poble petit de muntanya. Afirma que les administracions superiors volen que siguin jardiners, en el seu cas del Pirineu, però lamenta que no els arribin ajuts perquè això sigui així.

Com valora el present mandat municipal?
Ara és un moment molt important per al futur del nostre país, però sense desmerèixer tots els esforços que es fan per la república, que subscric totalment, el que anomenem el dia a dia, però, és tant o més important. Els catalans hem de poder viure bé tant si som república com no. La gent entén que tenim uns serveis molt millorables. Segurament amb la república els podrem millorar. Però, ep!, que volen resultats.
Un mandat que ha estat especialment difícil?
Sí, és un mandat que ha estat complicat pel tema nacional. El país ha estat molt convuls i tot és complicat. Tot i això, s’han fet moltes coses. Ha estat malgrat tot positiu, una legislatura molt fructífera tot i la situació. El govern de la Generalitat ha fet esforços i més, amb l’aplicació que ha sofert de l’article 155 de la Constitució, però n’hem tingut de pitjors que aquesta.
Concreti què han fet.
Ara és un moment que calen inversions que tinguin poc manteniment. Siguin quines siguin. Cada ajuntament decidirà les seves. Poden costar més o menys, però les coses es fan tot i que costa trobar ajuts per fer-ne el manteniment. I això és una situació que patim especialment els pobles petits. Tenim ajuts per fer realitat els projectes, però el manteniment queda per a cada ajuntament, i això afecta els pobles petits.
Expliqui’s...
Abans es podia fer una política més de casa. Ara, la Generalitat no entén tan bé els pobles petits. Espero que la república sigui millor. Fins ara hem patit un centralisme descarat de Barcelona.
El veig dolgut. Repetirà?
D’aquí a aproximadament nou mesos, poden passar moltes coses. Soc militant de CDC i del PdeCat, però ha arribat un moment que ja no crec en els partits. No m’he sentit ajudat. Se’n recorden de tu quan falten tres mesos per a les eleccions, però després ets un número més. Si soc bo, ho soc sempre.
Per tant?
Si fos ara, diria que no, perquè fa més de trenta anys que soc a l’Ajuntament i és el meu cinquè mandat com a alcalde. N’he vist de tots colors. No és, però, per cansament. Estem en un país on tothom s’omple la boca dient que hem de fer país, però veig que com sempre es fa país a l’àrea metropolitana de Barcelona. Ja m’està bé ser un jardiner de Barcelona, però això val uns diners i aquests diners no arriben mai. La Generalitat s’omple la boca que cal evitar el despoblament, però no ajuda prou. Si fos ara, doncs, no em presentaria, però qui sap.
Si hi torna, amb quina sigla ho farà?
No ho sé. Podria ser independent.
Quina composició política té el consistori que presideix?
Som quatre del PDeCAT i un d’ERC. És un company més i és com si fos de l’equip de govern.
Per cert! Reclamaran finalment al Prado de Madrid el frontal de l’església de Solanllong?
Lluitar amb el govern estatal és quasi impossible. Si has de picar el ferro, primer s’ha d’escalfar. El nou govern del PSOE no és més maco, però sí més dialogant, i es pot aconseguir alguna cosa. No demanem l’original, perquè no podem tenir-lo en condicions, però sí unes bones còpies. Anirem veient com evoluciona tot plegat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA