Política

Isabel Cortada

Alcaldessa de Palau-Saverdera

“Volem que l’expedient del Sun Village surti a la llum”

Cortada vol presentar-se a les eleccions al consistori del 2018

“Estem encara resolent problemes de l’anterior govern”

Cortada va ser mestra al poble i no tenia intenció d’entrar en política. Va ser la gestió de Deusedas i les desqualificacions el que la van motivar a ser candidata. Ara és alcaldessa per Gent de Palau (AM) i governa en coalició amb Alternativa x Tothom des del 2015. L’exalcalde Deusedas, al capdavant de l’Ajuntament des del 1979 fins al 2015, és a l’oposició amb quatre regidors.

Palau-saverdera té un ajuntament curiós. L’edifici municipal era una antiga escola feta en l’època de la Mancomunitat. Allà espera l’alcaldessa del poble, Isabel Cortada, per fer balanç dels seus dos anys i mig al capdavant d’un Ajuntament que arrossegava un deute del 90% del seu pressupost.

Com estan ara mateix els comptes de Palau-saverdera?
Des del juny del 2015 hem tornat prop de mig milió d’euros. Si no hi ha cap imprevist, quan fem la liquidació del 2018 podrem dir que haurem tornat gairebé un milió d’euros.
Amb aquesta pressió, han pogut desenvolupar projectes per al poble?
Hi havia dues obres planejades, la de crear un vial de connexió des de Mas Isaac a Mas Bohera i l’enderroc i remodelació de Can Lluent. La primera està feta i de la segona ja tenim el projecte encarregat. Per Can Lluent hi havia un deute de 70.000 euros per l’enderroc que l’anterior govern no va pagar i vam haver d’assumir. Un projecte fet ha estat soterrar algunes línies aèries, mentre invertim per millorar les instal·lacions del poble i mantenir els serveis que tenim. Hem fet també uns pressupostos participatius. Tenim molts reptes al davant, com la recollida de residus, el canvi dels llums cap als leds o la vialitat del poble.
Són molts projectes. Repetirà com a candidata per dur-los a terme?
Tant el meu soci de govern com jo tenim la intenció de tornar-nos a presentar. Jo tinc vocació de servei públic i som conscients que tenim molta feina. Volem projectes racionals, que es puguin materialitzar i financerament sostenibles.
En té ganes, després de la campanya del 2015?
La nostra campanya es va basar en el respecte. La de l’oposició va ser molt dura, arribant a les desqualificacions personals. El Sun Village ha estat sempre una arma electoral. L’anterior alcalde va intentar desviar la responsabilitat cap a l’oposició, totalment injustificable.
En quin punt es troba el problema del Sun Village?
Acatarem l’última sentència judicial quan sigui ferma, que ens obliga a fer una modificació del POUM, però la conseqüència és que serà molt car. Hi ha un altre procediment judicial, de moment sense resposta, després de fer un conveni amb el demandant. Tot va iniciar-se amb una instància del promotor de l’edifici que va escriure a l’Ajuntament, on argumentava que, segons les normes subsidiàries, allà s’hi podia construir un equipament hoteler, comercial i residencial, i aquest promotor interpretava que podia fer habitatges plurifamiliars. Es va jugar amb les paraules i la maquinària de l’Ajuntament es va adaptar al document del promotor. Després d’això hi va haver diverses denúncies i una sentència del TSJC on ordenava l’enderroc del Sun Village i una indemnització per una suma sis vegades el pressupost anual de l’Ajuntament. Volem que l’expedient del Sun Village surti a la llum, perquè s’ha aprofitat el desconeixement per vendre un relat i desviar responsabilitats.
Hi ha molts fronts oberts amb l’anterior alcalde, que ara es troba a l’oposició. Com és la convivència?
Estem encara resolent problemes de l’anterior govern. Des del primer moment hem reconegut els seus drets com a regidor i hem intentat eliminar l’enfrontament personal i ser correctes.
Han portat uns comptes seus a Antifrau, els va denunciar per no pagar-li unes dietes de gairebé 27.000 euros... no deu ser gaire agradable conviure amb això.
Quan havíem d’aprovar els comptes del 2015, hi havia tota una sèrie d’informes desfavorables de la secretària anterior sobre actuacions de l’alcalde. Vam veure que hi havia 79.000 euros de despesa en dietes des del 2005 fins al 2011. Quan es va jubilar es va adjudicar un sou fix en concepte d’indemnització per juntes de govern i plens de 2.900 euros cada mes on no s’havia aplicat ni l’IRPF. Això està a Antifrau en fase d’investigació. Sobre les dietes, la jutgessa ens va donar la raó i va dir que acumular tiquets durant dos anys per després cobrar-los no era manera de gestionar-les i que aquestes han de ser unipersonals i justificades.
Què va passar amb el regidor que va marxar de l’equip de govern?
Amb Josep Maria Najes compartíem objectius però no maneres de fer.
Hi ha cohesió al poble?
Les dinàmiques costen canviar-les, però ho intentem. Hem fet servir eines com la creació d’espais i associacions, estem desenvolupant el projecte de la biblioteca i promocionem moltes activitats, des de club de lectura o una coral fins a l’alfabetització digital. Palau-saverdera és un poble dormitori, per això costa.
El poble té moltes segones residències. Els pisos turístics poden esdevenir un problema?
De moment no ho és però ho hem d’estudiar, perquè representa un 8% del total de l’habitatge. Si esdevé un problema haurem de plantejar una moratòria. A més, hi ha promotors que tenen ganes de construir a Palau-saverdera i hi ha diversos projectes plantejats.
Pot ser l’inici d’una altra bombolla de la construcció?
Nosaltres volem un creixement sostenible i respectuós. El que demanem és intentar que els interessos dels promotors també siguin un bé per al poble.
Està contenta amb la gestió feta fins ara?
Ens queda molta feina, però estic satisfeta del sanejament dels comptes de l’Ajuntament i del nivell assolit en matèria de transparència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona