Política

Després de la rendició

Puigdemont recupera la lliure circulació i tornarà a Waterloo per activar el Consell de la República

La defensa del president considera que la retirada de l’euroordre aplana el terreny a la fiscalia per canviar el rumb de la causa

“M’he quedat sense client” era el resum jocós de celebració de la rendició del jutge Pablo Llarena per part de l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, amb relació a la retirada de l’euroordre contra el 130è president de la Generalitat, exiliat a Alemanya. La defensa de Puigdemont tenia previst acudir al Tribunal Constitucional alemany si Llarena insistia a extradir-lo encara que només fos per malversació i confiava que hauria tombat definitivament l’euroordre. “És el que més por ha fet al Tribunal Suprem”, va assegurar Cuevillas en declaracions a Catalunya Ràdio. “Hi havia un risc elevat que el TC alemany l’acabés desestimant”, hi afegia. Un cop caigudes les mesures cautelars que impedien a Puigdemont abandonar Alemanya, la nova marxa enrere de Llarena té múltiples conseqüències jurídiques i també polítiques.

Llibertat de moviments

El president podrà tornar a Waterloo, on tenia residència i on es dirigia quan va ser detingut a Schleswig-Holstein el 25 de març procedent de Finlàndia. Allà té previst posar en marxa l’anomenat Consell de la República en l’espai lliure de Brussel·les. No només té llibertat de moviments a Alemanya, sinó al conjunt de la UE i del món, llevat, és clar, de l’Estat espanyol, on seria detingut. La rebel·lió no prescriu fins al cap de 20 anys, però l’Estat no el pot jutjar per aquest delicte. S’espera que Puigdemont abandoni Hamburg en els pròxims dies, quan es formalitzin els tràmits burocràtics derivats de la retirada de l’euroordre.

3a euroordre

“La persecució espanyola de Carles Puigdemont per tot Europa s’ha acabat”, conclou l’advocat alemany del president, Wolfgang Schomburg. Tanmateix, el Suprem pot tornar a activar una euroordre després de desistir amb la de Bèlgica i de retirar ara la d’Alemanya. Res no impedeix formular-ne una altra i, de fet, Cuevillas té la mosca rere l’orella que la llibertat de moviments que expressa la interlocutòria de Llarena no sigui “una trampa infantil per veure si piquem”.

Efectes dòmino

Un altre dels advocats de Puigdemont, Gonzalo Boye, va piular: “L’efecte dòmino ha estat devastador.” Efectivament, Llarena també ha retirat l’euroordre contra els exconsellers Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, i contra la secretària general d’ERC, Marta Rovira. “Reconèixer una derrota està molt bé, però abandonar el campionat em sembla una rebequeria”, opinava Boye. Cuevillas, a més, hi veia un possible efecte dòmino intern, una repercussió “més lenta”, no automàtica, per als presos polítics.

Conseqüències per als presos polítics

En concret, l’advocat considera que la contundència amb què s’ha expressat el tribunal de Schleswig-Holstein a l’hora de rebutjar l’entrega per rebel·lió dona marge a la nova fiscal general perquè quan hagi de fer els escrits d’acusació corregeixi el rumb de la causa. “Fins ara hi havia menys marge polític perquè la fiscalia pogués canviar radicalment el rumb. Hauríem sentit que és el preu que Pedro Sánchez ha de pagar pels vots de la investidura”, assegura Cuevillas. Així la resolució demolidora alemanya donaria aire a María José Segarra, ja que tot el relat fictici construït fins ara queda esberlat. Tanmateix, pel que fa a la sortida dels presos, l’advocat no preveu un canvi de criteri immediat, ja que “es nota que hi ha un estat d’enuig molt gran al Suprem” pel revés alemany.

Suspensió dels diputats

El jutge Llarena també ha evitat un lliurament de Puigdemont per malversació que restituiria els seus drets polítics i la seva condició de diputat, ja que la suspensió del càrrec se sosté sobre la base d’una acusació de rebel·lió, d’altra banda inexistent, que utilitza jurisprudència sobre terrorisme.

2
euroordres
ha retirat ja el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona