Política

MA. CARME BARCELÓ I BLANCH

ALCALDESSA DE VILA-SACRA

“Vila-sacra ha crescut de manera assenyada”

Després d’un quart de segle com a alcaldessa, Barceló no es tornarà a presentar

“Entenc la política com un servei al poble”, diu

Catedràtica de llengua i literatura catalana, ha estat durant vint anys directora de l’institut de Llançà. Ara exerceix la docència a Arenys de Mar, però ja té previst el seu retorn a l’Empordà.

Tenia 21 anys quan va entrar com a regidora a l’Ajuntament de Vila-sacra i 27 quan, el 1994, va ser nomenada alcaldessa: llavors era una de les més joves de l’Estat, i ara és una de les més antigues de les comarques gironines. No es tornarà a presentar.

Vila-sacra és un municipi petit (6 quilòmetres quadrats) que, en els últims 30 anys, ha passat de 400 a 700 habitants. Com ho valora?
Sí, Vila-sacra és un poble molt petit i endreçat, i crec que aquest creixement ha tingut lloc d’una forma assenyada. Estem molt a prop de Figueres i de Roses, on treballen bona part dels nostres veïns, i no podem oferir feina ni determinats serveis al nostre municipi, però a canvi proposem una oferta alternativa. No tenim escola, malgrat que hi ha nens i nenes, perquè van a classe a Castelló d’Empúries, i als pares ja els està bé, ja que els recullen quan surten de la feina, però organitzem casals i moltes altres activitats per fomentar la vida social i fer poble.
Per contrarestar la imatge de Vila-sacra com a poble dormitori?
Sí, i també la dèria metropolitana d’alguns alcaldes figuerencs. Nosaltres teníem molt clar que no volíem acabar sent un barri de Figueres. Som un poble molt tranquil i des que es va fer la variant la nostra qualitat de vida ha augmentat molt.
Com és el seu tracte amb els veïns?
Intento facilitar al màxim les coses i per això tothom al poble té el número del meu mòbil. No em molesta gens estar permanentment interconnectada, potser perquè soc mare de tres filles adolescents i, per la meva feina, estic envoltada de jovent. Des que hi ha mòbils, la meva vida ha millorat: és molt pràctic i immediat. A més, per estudis o per feina, gairebé mai no he viscut a Vila-sacra tota la setmana.
Això no li ha impedit tenir una llarga trajectòria política o de servei.
Jo prefereixo parlar de servei, perquè no tinc cap mena de vocació política. Aquest esperit de servei el tinc probablement perquè jo era la filla de l’única botiga del poble, Cal Pastoret, que es deia així perquè el meu avi era pastor i molt baixet. Jo era militant de CDC i ara soc independent, i entenc la política com un servei full time al poble. Qui no ho vegi així, no pot treballar amb mi.
Diu que no es tornarà a presentar, el 2019. Té el relleu garantit?
No. El tema està molt complicat, aquí i arreu. El meu objectiu és que qui vingui després tingui molt clar que no ha d’intentar viure de l’Ajuntament. Jo no ho he fet mai, i crec és fonamental que un alcalde tingui les seves pròpies fonts d’ingressos, també perquè si no pot organitzar la seva pròpia economia, com pot pretendre gestionar la dels altres?
Quina relació té amb l’oposició?
Nosaltres tenim quatre regidors i Esquerra en té tres. Els vam oferir entrar al govern, però no van voler. No és una oposició gaire cordial.
Les coses, clares.
Jo soc molt transparent i per això no he fet mai carrera política. Ningú controla el que dic, el que faig i el que penso. I faig només el que em sembla que és millor per al poble.
Tenen el castell palau de l’Abat rehabilitat des del 2011. Més obres?
Vam aconseguir pagar la restauració del castell amb l’1% cultural, perquè a Madrid els vam subratllar la seva relació amb Sant Pere de Rodes. El 2019 acabarem d’arreglar l’entorn del castell, però abans hem de netejar els recs. Al castell tenim l’exposició Càtars i trobadors i també hi faig de guia turística.
Com va la Fira de la Ceba i el Calçot, després de quinze edicions?
Molt bé. És el dia de l’any que tenim més gent, amb una seixantena de parades. Vam començar a fer calçotades quan aquí encara ningú no en feia. Al principi, vam anar a Valls en un autocar ple de veïns del poble i vam prendre nota de tot allò que ens va semblar interessant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona