Política

JORDI MAGRIÀ

AUTOR DELS DIBUIXOS EN BOLÍGRAF DE L’EXPOSICIÓ ITINERANT EL PROCÉS A PUNTA DE BIC

“L’exposició és una manera diferent de reivindicar de la vista fins ara”

Es diu Bicman a Twitter arran d’un primer retrat de Puigdemont que li va donar notorietat. El dia 22 inaugura a Barcelona la mostra itinerant per recaptar diners per als familiars de presos i exiliats

Com sorgeix la idea de fer l’exposició del procés amb retrats amb bolígraf Bic?
Va ser amb el grup Els Volem a Casa, que em van proposar fer una exposició sobre tot el que estava passant. En aquell moment teníem quatre empresonats i es va buscar el lloc, el Fossar de les Moreres, gràcies a la col·laboració de l’entitat Memorial 1714, i la data del 22 de juny. Llavors ja van començar més empresonaments, els exiliats, i això ha provocat que el gruix més important de l’exposició siguin retrats, tot i que jo tenia la idea inicial de dibuixar altres coses. Tot i això també hi haurà imatges de l’1-O, el 27-S i de totes les coses que han passat més importants dels últims mesos.
Quants dibuixos hi haurà?
Vint-i-un, ordenats cronològicament. Els quadres dels exiliats no són individuals i estan fets per grups segons el lloc on estan. A l’acte està previst que hi hagi parlaments de familiars dels presos, del president del Memorial 1714 i m’han demanat que digui algunes paraules.
Tot això començant amb quatre retrats inicials , el primer de Puigdemont fet durant el referèndum. Quin fart de dibuixar.
No he parat. Tots els dies fins a les dues de la matinada dibuixant perquè vol moltes hores. En volia fer més, però no em donarà temps. Són un homenatge a certes persones com ara al major Trapero, al regidor Jordi Pesarrodona amb el nas de pallasso i estic acabant el del cordó dels bombers entre la policia i la població. N’hi ha d’altres en què hi surt la policia, que només dibuixo amb un traç de línia negra, perfilada, i que la gent interpreti el que vulgui. He anat fent fins on he arribat.
On es podrà veure l’exposició?
Fins a l’1 de juliol a Barcelona, però arran de posar els dibuixos a Twitter, l’alcalde de la Nou de Gaià em va enviar un missatge; una noia de Reus em va buscar un museu on poder exposar; de Vic es va posar en contacte la regidora de Cultura; la Neus Matamala està buscant un lloc a Girona, etc... Í és que això no és només una exposició, sinó que és un clam per la llibertat dels presos polítics. És una manera diferent de reivindicar de la vista fins ara, que es basava en sopars grocs, els llaços...
Es farà on sigui i on la demanin?
Exacte. Volem arribar al màxim de llocs que no siguin Barcelona. En tenim fins al desembre, també a Mollerussa i Molins de Rei. Vull escampar-ho perquè l’objectiu és recaptar diners per a l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC).
Com es farà, venent els dibuixos?
Se’m va ocórrer fer una rifa, comprant unes butlletes per deu euros, i que estarà molt ben fet perquè és un cartronet amb el retrat de tots els presos polítics, un llaç groc per posar a la solapa i el número, que posarà dins una de les urnes que es van utilitzar l’1-O. Cada 100 butlletes venudes es farà la rifa d’un retrat que hauré de fer jo sobre el que triï el guanyador. Els diners aniran per a familiars dels presos, però a més a més hi ha un dibuix del Guardiola, que li va fer arribar la seva germana perquè el firmés, que se subhastarà a àmbit mundial a través de www.todocoleccion.net . Allà també hi haurà la paradeta de merchandising de l’entitat Els Volem a Casa amb les xapes dels presos polítics, entre altres...
Personalment li ha suposat algun benefici laboral?
No. Alguna gent m’ha demanat algun retrat, però m’és impossible ara. De moment els dic que vagin a veure l’exposició i que provin sort a la rifa. Després ja en parlarem, però segons els números que es venguin puc continuar tenint feina dibuixant durant temps [riu].
Ha anat a veure o ha tingut contacte amb els presos?
No, tenen unes quotes de visita per anar-hi la família, amics, periodistes, i jo encara no soc prou important [riu]. Sí que m’ha escrit en Cuixart i tinc contacte amb els familiars...
Ha previst fer més coses?
Havia pensat també la possibilitat de fer un catàleg amb els dibuixos dels presos per vendre’ls, però ara tot just estem acabant tots els preparatius de l’exposició.
Vostè va començar els dibuixos per solidaritzar-se amb les famílies arran de la indignació pels empresonaments. Com està vivint l’evolució de tot el que està passant amb el procés?
De moment l’únic que veig que pot millorar és el tema de l’acostament dels presos, però és complicat perquè la por que tenen és que si ho fan davant de les presons vindrà moltíssima gent a protestar. I per això crec que és una pena i no ho faran. No veig que millori ni que canviï res... La voluntat de la gent és treure’ls de la presó perquè és una vergonya i no estan ni jutjats. I saben que quan vagin a judici es demostrarà que no han fet res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA