Política

París i Roma tanquen la crisi diplomàtica i aposten per l’Europa fortalesa

Macron i Conte llimen diferències arran de la tensió causada per l’‘Aquarius’

Oxfam denuncia els abusos de la policia francesa a la frontera amb Itàlia

“Amb Emmanuel Macron, tenim una entesa perfecta.” Amb aquestes paraules, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, donava ahir per acabada la crisi diplomàtica entre França i Itàlia per l’Aquarius. Després que el president francès acusés d’“irresponsable” el govern eurocrític italià per no haver deixat atracar aquest vaixell amb més de 600 refugiats a bord, el premier italià havia amenaçat de suspendre aquesta reunió amb Macron a París.

Però la cordialitat ja ha estat restablerta entre aquests dos socis fundadors de la Unió Europea. Una bona entesa que no es va reflectir només en les formes, sinó en la seva proposta per resoldre la crisi de la gestió migratòria: l’Europa fortalesa. “Sóc favorable a reforçar les nostres accions per protegir més bé la seguretat de les costes del Mediterrani en tots els aspectes”, va assegurar Macron, que va assenyalar aquesta externalització de les fronteres europees com el primer pilar per resoldre la crisi de la gestió migratòria. “Hem de reforçar la situació als països d’origen, cal que creem centres europeus en aquests països”, hi va afegir Conte durant una roda de premsa en què tots dos van mostrar una certa sintonia.

L’episodi de l’Aquarius ha evidenciat les contradiccions de les autoritats franceses i la seva escassa solidaritat amb Itàlia, on han desembarcat uns 700.000 immigrants des del 2013. Partidari d’un difícil equilibri entre humanisme i fermesa, Macron ha impulsat una restrictiva llei migratòria que ha facilitat les expulsions i endurit les condicions de detenció dels estrangers.

Papers manipulats

Des del novembre de 2015, la policia francesa controla de manera estricta l’arribada d’immigrants clandestins per la frontera francoitaliana. Segons Oxfam, “a França la policia atura de forma rutinària els menors no acompanyats i els retorna a Itàlia en tren, després de modificar els seus papers perquè semblin més grans”. Almenys 10.000 immigrants menors, sense família, van ser aturats l’any passat al pas de Menton.

París sembla simpatitzar amb el nou eix Roma-Viena-Berlín, favorable a un reforç de la seguretat i les fronteres en contra de l’arribada d’immigrants. Res no apunta que el Consell Europeu de juny serveixi per trobar una solució més humanitària a la crisi dels refugiats. Brussel·les preveu incrementar fins a 34.900 milions d’euros la partida destinada a la gestió de la immigració. Un augment destinat sobretot a reforçar les fronteres, ja que només 900 milions es dedicaran a l’asil. Unes prioritats que satisfaran tant l’executiu populista italià com el centrista francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ELECCIONS EUROPEES

Un 21,6% ha votat al migdia a la Catalunya del Nord

BARCELONA
guerra a europa

Ucraïna ataca l’avió de combat més modern de Rússia

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

La participació a l’Estat se situa en el 28%

BARCELONA
eleccions europees

La participació cau a Catalunya i se situa en el 24,7%, deu punts per sota del 2019

barcelona
GUERRA A GAZA

Netanyahu insta Gantz a mantenir la unitat israeliana i quedar-se al govern de guerra

BARCELONA
àfrica

Almenys 42 morts en un atac d'una milícia vinculada a Estat Islàmic a la RDC

barcelona
PENÍNSULA COREANA

Seül reprèn les emissions contra Corea del Nord en resposta als globus-porqueria

BARCELONA
irlanda

Els primers resultats apunten a una caiguda del Sinn Féin a les municipals

barcelona
GUERRA A GAZA

El nombre de palestins morts en l’operatiu de rescat d’ostatges puja ja a 274

BARCELONA