Política

Viena proposa un “eix” contra la immigració a Berlín i Roma

El ministre de l’Interior alemany accepta la iniciativa i fa créixer la tensió amb Merkel

Itàlia exigeix disculpes a Macron per haver criticat la negativa a acollir l’‘Aquarius’

L’odissea de l’Aquarius, el vaixell de refugiats rescatats al mar que Itàlia es va negar a acollir, ha reactivat les profundes tensions que provoca en el si de la UE la gestió de la immigració incontrolada al sud del continent.

El ministre alemany de l’Interior, el conservador bavarès Horst Seehofer, va afegir llenya al foc de la polèmica en sumar-se ahir a la proposta de constituir un “eix” amb Àustria i Itàlia per combatre la immigració il·legal. “Ho he acceptat i ho tirarem endavant”, va dir ahir en una roda de premsa a Berlín al costat del canceller austríac, Sebastian Kurz, promotor de la iniciativa.

Aquesta aliança col·locaria l’Alemanya de Merkel –que ha acollit més d’1,6 milions d’immigrants des del 2014– al costat del nou govern ultradretà italià i del seu ministre d’Interior, Matteo Salvini, líder de la xenòfoba Lliga i responsable de la decisió de tancar els ports italians a l’Aquarius. Seehofer, de la CSU, partit aliat amb la CDU de Merkel, proposa una política de més duresa amb els immigrants que rebutja la cancellera, un fet que amenaça de provocar una forta crisi dins del govern de gran coalició alemany.

L’afer Aquarius, vaixell que finalment atracarà al port de València a proposta del govern de Pedro Sánchez, ha causat també un xoc diplomàtic entre París i Roma. Salvini va tornar a exigir ahir disculpes oficials per les paraules del president francès, Emmanuel Macron, que dimarts va titllar el govern italià de “cínic” i “irresponsable” per la seva decisió de tancar els ports al vaixell, noliejat per dues ONG franceses. El titular d’Interior italià va amenaçar amb la suspensió de la reunió prevista, demà a París, entre Macron i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, mentre el cap de la diplomàcia, Enzo Moavero Milanesi, citava l’ambaixador de França.

En el debat també s’ha pronunciat l’alt comissionat de l’ONU per als Refugiats, Filippo Grandi, que va demanar als estats mediterranis que pactin acords sobre on s’han d’efectuar els desembarcaments dels vaixells rescatats en aquest mar. Grandi va aplaudir la iniciativa espanyola d’acollir l’Aquarius mentre recordava que, durant aquests darrers anys, Itàlia ha suportat la principal càrrega de les arribades massives d’immigrants procedents de Líbia.

Borrell: solució puntual

Amb tot, el ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, va advertir que el trasllat a l’Estat de naus salvades al Mediterrani “no pot ser una solució perenne”. Segons Borrell, la decisió d’acollir l’Aquarius va ser una “crida d’atenció simbòlica”, un “electroxoc polític” a la UE perquè “es prengui seriosament el problema”.

Tot a punt per rebre l’‘Aquarius’ al port de València

Les autoritats espanyoles i valencianes estan ultimant els preparatius per rebre la flotilla en què viatgen els prop de 630 immigrants i refugiats rescatats per l’Aquarius davant les costes de Líbia, i que va posar rumb cap a l’oest des del sud de Sicília a les 9 del vespre de dimarts. El vaixell, noliejat per les ONG franceses SOS Mediterrani i Metges Sense Fronteres, porta a bord 51 dones, 45 homes i 10 nens; la resta estan repartits entre la nau Orione –de la marina italiana– i la patrullera Dattilo, de la Guàrdia Costanera. Està previst que la flotilla arribi dissabte al port de València, després d’una travessa en què s’espera pluja i onades de fins a 4 metres, segons va explicar Alessandro Porro, cooperant a bord de l’Aquarius. Així que els tres vaixells entrin en aigües territorials de l’Estat, l’armada els escortarà, segons va assegurar ahir la ministra de Defensa, Margarita Robles. El desembarcament i la primera identificació dels refugiats es farà al moll de creuers del port de València, ja que a la zona de la Marina està previst fer un concert. L’altre vaixell amb 900 immigrants rescatat el mateix dia que l’Aquarius pels guardacostes italians va desembarcar ahir a Catània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona