Política

Sturgeon creu que Escòcia és cada vegada més a prop de la independència

La líder nacionalista assegura que el futur del país exigeix separar-se de Londres

Demana a May la transferència de la política d’immigració

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va dir ahir en el discurs de clausura del congrés de l’SNP que sent que Escòcia és més a prop que mai de la independència, però que s’han d’esperar fins al desenllaç del Brexit abans de prendre cap decisió. “L’argumentació en favor de la independència és forta i cada dia es fa més forta”, va assegurar Sturgeon, que es va referir a un estudi recent en què s’afirma que el nombre de persones a Escòcia que creuen que l’economia milloraria en un país independent supera per primer cop el nombre de partidaris del no.

“La confiança en la independència està creixent; esperarem que escampi la boira del Brexit”, va dir, i tot seguit va destacar: “La nostra responsabilitat no és només centrar-nos en quan podrem ser independents, sinó destinar la nostra energia i la nostra passió a persuadir aquells que pregunten per què.”

“Tinc la certesa més gran que mai que és a les nostres mans convèncer ara la majoria dels nostres conciutadans que Escòcia hauria de ser un país independent”, va afirmar.

Es va referir també a l’informe de la comissió de creixement, publicat el mes passat, que deia que en una Escòcia independent seguirien sense tenir creixement. En aquest sentit, va explicar que, encara que no hi hagués creixement, es podria reduir el dèficit provocat pels tories i els laboristes en un termini de cinc o deu anys i invertir aquests diners en serveis públics.

“La independència va de tenir llibertat per prendre les nostres pròpies decisions i de tenir tot el poder per treure la gent de la pobresa i posar fi a les desigualtats, de tenir l’habilitat de fer servir el petroli per construir la indústria del futur i d’encoratjar més gent perquè treballi aquí i permetre que les nostres empreses facin negoci dins del Regne Unit i la UE”, va explicar.

També va demanar a Londres la transferència de les polítiques d’immigració. Així, va criticar durament l’“hostil” política contra la immigració que està duent a terme el govern britànic de Theresa May i les retallades que fa en la sanitat pública. En aquest sentit, també va lamentar que s’hagi produït un descens en el nombre d’infermers que arriben de la UE.

“Escòcia és un país que dona la benvinguda a la gent de fora, perquè la nostra prosperitat i els nostres serveis públics depenen d’això”, hi va afegir. I continuava: “Si Westminster no és capaç d’actuar en favor del nostre interès, és hora que el nostre Parlament ho faci, i que ens traspassin els poders sobre la immigració.

La líder de l’SNP també va recordar que dimarts hi ha una votació important a Westminster que vol aprovar una llei del Brexit contra la qual va votar el Parlament escocès. Va criticar que Londres es vulgui quedar els poders en agricultura i pesca que ara té Brussel·les durant set anys, perquè considera que aquesta decisió va en contra dels principis de devolució autonòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona