Política

Bárcenas, Ortega i López Viejo, els tres primers de la Gürtel que entren a presó

Tenen penes de 33 anys i 4 mesos, 38 anys i 3 mesos i 31 anys i 9 mesos, per aquest ordre

Vuit més no coneixeran la seva destinació fins demà

L’extresorer del PP Luis Bárcenas, condemnat a 33 anys i 4 mesos de presó, l’exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega (38 anys i 3 mesos) i l’exconseller madrileny Alberto López Viejo (31 anys i 9 mesos) es van convertir ahir en els tres primers condemnats a anar a la presó per la peça central de la trama Gürtel. La secció segona de la Sala Penal, tribunal que va dictar la sentència, va adoptar aquesta decisió en sengles actuacions “a la vista dels anys de presó que acumulen” Bárcenas, Ortega i López Viejo, i “tenint en compte l’entramat financer i societari organitzat per la sostracció de fons”.

El tribunal, però, no es va pronunciar encara sobre els altres vuit condemnats per als quals la Fiscalia Anticorrupció havia demanat també l’ingrés immediat a la presó, entre ells la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias (15 anys), o l’exalcalde de Pozuelo i exmarit d’Ana Mato, Jesús Sepúlveda (14 anys i 4 mesos), que hauran d’esperar fins dimecres per conèixer la decisió de la sala.

A primera hora del matí van arribar a l’Audiencia Nacional 15 dels 29 condemnats de la Gürtel que havien estat citats, a petició de la Fiscalia, per a la celebració de les corresponents vistes de tràmit, previstes per a l’adopció de les mesures cautelars.

Durant les compareixences, que es van allargar durant gairebé cinc hores, la Fiscalia va anar demanant l’ingrés immediat a la presó d’11 dels 15 compareixents, entre els quals hi figuraven, a més dels tres condemnats que van ingressar a la presó, l’exdona de Francisco Correa, Carmen Rodríguez Quijano (14 anys i 8 mesos), l’exregidor d’Estepona Ricardo Galeote (7 anys i 10 mesos) i el comptable de la trama, José Luis Izquierdo (17 anys i 7 mesos).

Anticorrupció també havia demanat l’ingrés a la presó del testaferro de Gürtel, Antonio Villaverde (8 anys i 2 mesos), l’exregidor de Majadahonda Juan José Moreno (15 anys i 2 mesos), i l’exviceconseller madrileny Carlos Clemente Aguado (5 anys i 9 mesos).

No va fer el mateix per a l’exdiputat del PP Jesús Merino (3 anys i 7 mesos), la dona de López Viejo, Teresa Gabarra (4 anys), el testaferro de Bárcenas, Iván Yáñez (3 anys), i l’assessor de López Viejo, Pedro Rodríguez Pendás (3 anys), per als quals el ministeri públic va sol·licitar la retirada del passaport i compareixences periòdiques.

Malgrat que l’extresorer del PP –que torna a la presó madrilenya de Soto del Real, on ja va estar en presó preventiva durant 19 mesos– va declinar pronunciar-se davant el tribunal, el seu advocat va intentar rebatre el risc de fuga que va al·legar la Fiscalia per fonamentar la seva petició de presó. El lletrat va adduir el seu arrelament a l’Estat espanyol, que no té passaport i que ha complert les mesures cautelars que ja li va imposar l’Audiencia per sortir de la presó preventiva.

Sí que va declarar Guillermo Ortega, que va al·legar la seva situació mèdica, i també ho van fer Carmen Rodríguez Quijano i José Luis Izquierdo, que van adduir raons familiars per evitar la presó.

LES XIFRES

11
dels 15
compareixents ahir (de 29 condemnats) haurien d’haver anat immediatament a presó, a petició de Fiscalia.
19
mesos
ja ha complert Luis Bárcenas de presó preventiva al centre penitenciari de Soto del Real.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a ucraïna

Augmenten a dotze els morts en l’atac rus contra un hipermercat

barcelona
guerra a gaza

Camions amb ajuda humanitària comencen a entrar a la Franja pel pas de Kerem Shalom

barcelona
guerra a ucraïna

Rússia ataca un hipermercat a Khàrkiv quan era ple de gent

barcelona
política

L’ANC no se’n surt de triar nou president

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona