Política

DÍDAC MANRESA

Alcalde de Breda

“Estem bé amb el model de poble que tenim”

“Estic segur que la gent de Breda no vol créixer més enllà del que és raonable”

“Vam ser el primer poble a declarar-lo ‘persona non grata’”

Mestre d’educació primària i membre de la colla gegantera, és regidor des del 2011, quan, per 21 vots, va acabar a l’oposició. Des del 2015 governa amb majoria absoluta. Es tornarà a presentar si l’assemblea local d’ERC li dona la confiança i posa el llistó en dos mandats. Està content de la feina feta, d’haver reduït un 45% l’endeutament del poble i haver-lo deixat al voltant del 31%

Disposar d’una majoria absoluta permet un mandat còmode per tirar endavant les promeses fetes en campanya. Tot i que queda un any de coll, es mostra molt satisfet del treball del seu equip i d’una oposició que qualifica de “raonable”.

Podem parlar de pau social a l’Ajuntament?
Hem obert al màxim tots els canals possibles i, tot i l’escenificació dels plens, la relació és bona i constructiva.
Repassem promeses electorals. Havien parlat d’un cos de policia. Com està?
No l’hem pogut crear per qüestions econòmiques. Transformar un cos de guàrdia municipal en policia local comporta unes despeses de formació importants i més infraestructures. Ara no som capaços d’assumir aquesta despesa. De tota manera, vam començar el mandat amb sis guàrdies i l’acabarem amb vuit. D’altra banda, estem intentant que els guàrdies puguin treballar a Riells en cas de necessitat. Territori no ho ha vist bé i ara estem en un contenciós. Tant nosaltres com Riells creiem que el podem guanyar i crear un precedent. Hem decidit anar per la via dels fets consumats ja que amb l’administració no ens en sortíem.
I l’institut?
Va bé. Des de fa tres anys som subseu d’Hostalric. Tenim fins a tercer d’ESO, però aspirem a completar el cicle d’ESO amb el quart. En les negociacions amb l’administració catalana, però, ens trobem amb una paret. Quart d’ESO encara s’ha de fer a Hostalric.
Al programa electoral parlaven de potenciar la marca Breda. Això què vol dir?
Vol dir monestir, Josep Aragay, ceràmica i també Montseny. Estem en un enclavament estratègic.
El monestir és el rovell de l’ou?
Hem avançat en aquests tres anys. S’ha adquirit patrimoni amb problemes de papers i tenim pressupost per dignificar la zona. Hem passat d’una visió particular del que fem amb aquest edifici a una visió global del centre del poble. Als claustres de l’antic monestir de Sant Salvador hi ha l’edifici que formava part del cos monacal, comprat el 2014. A començaments d’aquest any vam comprar l’única ala del claustre que queda dreta. Volem recuperar tot el cos monàstic, que ara ja està en mans de l’Ajuntament, amb la idea de fer-hi un futur equipament. No serà immediat però ja tenim en marxa la fase 1 de la plaça del claustre, bàsicament sanejament. A l’edifici comprat fa quatre anys s’hi vol traslladar el Museu Josep Aragay, però està pendent de diverses qüestions. També pensem en un centre d’interpretació de la ceràmica, del vescomtat de Cabrera... Hi ha un pla director de patrimoni. Breda era la capital religiosa del vescomtat. El monestir va ser creat pels vescomtes de Cabrera. Som la porta d’entrada al Montseny i al castell de Montsoliu. Hi ha molts camins per potenciar Breda. Vam engegar la Fira del Monestir, que aquest any ha celebrat la tercera edició, s’ha potenciat la Fira de l’Olla..., estem fent feina de formigueta.
El carril bici fins a Riells era un altre objectiu segons el programa electoral?
Es va aprovar el 2012 i el 2016 es va aprovar el projecte executiu. L’any passat es va adjudicar l’obra i encara estem esperant que s’executi. Són dos quilòmetres i mig entre Breda i Riells. Està tot fet i les expropiacions estan fetes i signades. Tinc el compromís verbal que les obres començaran a principis de juny, però ja ens hem enganxat massa els dits per anar posant dates. Estic fart que ens retreguin els incompliments d’una cosa que no depèn de nosaltres. Crec que serà una realitat aquest any, però no m’atreveixo a posar dades.
Volien potenciar la participació ciutadana. S’ha avançat?
La part més visible són els pressupostos participatius. Aquest és el segon any que ho fem. Costa molt d’arrencar i la participació és molt fluixa. De moment són partides petites. L’any passat només hi va haver quatre o cinc propostes i un 3% de participació, aproximadament. És el més habitual. Per arribar a percentatges del 10 o el 15% s’ha de fer molt ben fet. Aquest any s’han presentat més de vint propostes, amb més participació per part de les entitats, i això és important. L’any passat vam començar amb 10.000 euros, aquest any 15.000, i anirem creixent. També hem aprovat un document en què s’estableixen els mecanismes de participació. Hem creat un consell de patrimoni.
Tenen pendent la redacció del POUM.
El planejament urbanístic ha quedat desfasat després de 30 anys. És un dels grans projectes. Aquest primer mandat ha de servir per definir les bases de com ha de ser la Breda del futur. Si volem créixer, com hem de créixer, etc. És un debat important. Estic segur que la gent de Breda no vol créixer. Amb les normes subsidiàries actuals, si es construís tot passaríem de 10.000 habitants. Això no té cap sentit, ni tenim serveis ni capacitat. Estem molt còmodes amb el tipus de poble que tenim. A més, no hi ha urbanitzacions i això és molt important.
Mantenim aquesta conversa poc després que arribi la carta del senyor Millo a l’Ajuntament. Parlem de l’actualitat política?
Produirà l’efecte contrari del que es cerca. Nosaltres ja hem encarregat un llaç groc per a la façana. Aquí de moment no han arribat citacions, i això que vam ser el primer poble que vam declarar persona non grata el rei. Enrenou a tot l’Estat, però no va passar res des del punt de vista legal. Ara seria diferent, van molt passats de voltes. Som un poble sociològicament independentista, com la majoria de l’interior de les comarques gironines. La participació en les eleccions del 21-D va ser del 87%. La pau social està garantida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA