Política

El Consell d’Europa avisa l’Estat de risc per a la independència judicial

Des del 2013 l’Estat espanyol no ha implementat totalment cap de les 11 recomanacions fetes pel Consell d’Europa per prevenir i fer front a a la corrupció entre diputats, jutges i fiscals. El president del Grup d’Estats Contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa, Marin Mrcela, va advertir ahir l’Estat espanyol que, si no fan cas dels estàndards marcats per l’organisme, hi ha un “risc” per a la independència judicial. “El que volem és eliminar la possibilitat que la política influenciï el sistema judicial”, explica Mrcela en declaracions a l’ACN. Segons l’informe anual del grup anticorrupció, fet públic ahir, l’Estat espanyol es manté entre els que no compleixen el procediment de prevenció de la corrupció i categoritza la implementació de les recomanacions com “globalment insatisfactòria”. De fet, Espanya és l’únic estat, juntament amb Bèlgica, que no ha implementat completament cap de les recomanacions fetes en els últims cinc anys.

Mrcela assenyala en relació amb l’avaluació del marc legislatiu que governa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que la voluntat és “veure que la majoria de jutges són escollits per jutges”. Pel croat, no hi ha d’haver jutges escollits per polítics ni “persones que són col·locades pel Parlament o per l’executiu”. Quant a les recomanacions sobre parlamentaris, Mrcela explica que van en la línia d’adoptar un codi de conducta per a diputats i “aspectes relacionats amb la prevenció de la corrupció”, com ara conflictes d’interessos, obsequis o interessos financers. De les onze recomanacions a l’Estat espanyol, quatre no s’han ni tan sols començat a implementar, un fet que situa Espanya entre els deu estats amb un nombre més alt d’inacció, mentre que set s’han implementat de manera parcial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió