La treva a Catalunya i la reunió de Perpinyà

ETA va anunciar el 18 de febrer de 2004 una treva territorial a Catalunya que va aixecar molta polseguera. Tot i que tradicionalment s'ha atribuït a una reunió a Perpinyà entre dirigents de l'organització i el líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, que aquell dia exercia de president de la Generalitat en funcions, el cert és que ETA es va afanyar a remarcar uns dies després en un comunicat que el cessament de les activitats a Catalunya es devia únicament a la voluntat d'estrènyer els lligams amb un altre «poble oprimit», en uns moments d'ascens electoral d'ERC a les eleccions municipals i catalanes de 2003. Tot i aquesta voluntat, ETA mai no va fer extensiva la treva ni a la Franja, ni al País Valencià ni a les Illes, i en aquests dos últims llocs hi ha continuat cometent atemptats.

Després de l'alto el foc de 2006 i el trencament d'aquest el 2007 (malgrat l'atemptat de la T-4 a Barajas a finals de 2006), no queda clar si ETA continua amb la seva treva a Catalunya, encara que des de 2004 no ha comès cap acció armada al país. Aquest fet, però, no impedeix que Catalunya hagi estat territori de pas i fins i tot una possible base per als membres de l'organització armada basca.

Per una altra part, el conegut com a cas Carod va provocar un llarg debat polític, amb forts atacs contra el dirigent d'ERC per haver demanat una treva territorial a ETA, tot i que també amb contundents defenses polítiques a l'actuació de Carod-Rovira. Finalment, va haver de dimitir el càrrec de conseller primer, però es va presentar a les eleccions espanyoles de 2004, en les quals va portar ERC a un excel·lent resultat, en un clar aval d'un sector de la societat catalana a la seva actuació en tot aquest afer i com a resposta als forts atacs que va rebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona