Política

El Suprem insisteix en el delicte de rebel·lió

La Sala critica la decisió de la justícia alemanya però contempla demanar l’extradició de Puigdemont per sedició

Els magistrats defensen que el 20-S i l’1-O hi va haver violència i especulen que si l’Estat hagués enviat més policies per aturar el referèndum s’hagués produït “una massacre”

El tribunal confirma la presó preventiva de Jordi Sánchez

El Tribunal Suprem (TS) espanyol insisteix en acusar del delicte de rebel·lió els líders socials i polítics independentistes, però davant la negativa inicial de la justícia alemanya d’extradir el president Carles Puigdemont per aquest càrrec, ara deixa la porta oberta a rebaixar-lo al de sedició, ja que no requereix aprofundir en el supòsit de violència.

Ho apunten tres magistrats de la Sala Penal del TS en la interlocutòria emesa aquest dimarts per la qual rebutgen el recurs del diputat de Junts per Catalunya (JxCat) Jordi sànchez contra la decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir-lo en presó preventiva i denegar-li el permís per assistir al seu propi ple d’investidura.

En el seu escrit, els jutges Miguel Colmenero, Francisco Monterde i Alberto Jorge Barreiro carreguen contra la decisió del tribunal alemany d’Schleswig-Holstein de rebutjar l’extradició de Puigdemont amb l’argument que “el grau de violència exercitada” el dia del referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya no va ser “suficient perquè el govern es veiés obligat a rendir-se a la demanda dels insurgents”, tal com requereix l’aplicació del càrrec d’altra traïció, l’equivalent alemany del delicte de sedició espanyol.

La Sala admet el caràcter pacífic de les mobilitzacions impulsades en els darrers anys per l’independentisme, però assenyala que els fets del 20 de setembre, amb les protestes contra els escorcolls de seus del govern, van introduir “la probabilitat” d’un “desenllaç” violent de cara a l’1-O. “I si acceptant el pronòstic, [els acusats] van persistir en la seva intenció d’instrumentalitzar aquest comportament col·lectiu, la seva responsabilitat assoliria la intencional utilització en la consecució de les seves finalitats secessionistes que s’analitza en aquest procés”, sentencien.

Segons ells, el cas és que malgrat que l’Estat va enviar 6.000 agents per impedir la consulta, aquests es van veure superats pels 2 milions de votants i el referèndum “sí que es va acabar realitzant i els seus organitzadors van anunciar el resultat final”. “Es més, van seguir el seu full de ruta secessionista i van acabar declarant la independència de Catalunya”, afegeixen.

Pels jutges, els efectius desplegats “en cap cas podien evitar que la decisió del govern [espanyol] no fos doblegada respecte d’aquest episodi concret”. És més, afirmen que “si hagués intervingut un nombre més gran de policies és molt probable que tot acabés en massacre”. “I aleshores sí que seria molt factible que el resultat de l’euroordre fos molt diferent”, etziben.

També critiquen que el tribunal alemany compari els fets del procés amb els aldarulls que hi va haver amb motiu de l’ampliació de l’Aeroport de Frankfurt. Al seu parer, si els fets que es van produir a Catalunya haguessin passat a un Land alemany no haurien acabat amb una sentència “simbòlica”.

No obstant això, acaben suggerint que l’acusació de rebel·lió es podria reorientar cap a la de sedició i recorden que la Fiscalia “va deixar oberta la porta” a acusar els investigats per aquest delicte “en el supòsit que no es constatés de manera suficient l’element de la violència”.

Els magistrats expliquen que la sedició s’emmarca en el títol dels delictes contra l’odre públic i defensen que les conductes investigades constitueixen un “atac al nucli del sistema polític i jurídic” constitucional i, per tant, són propis d’un delicte de rebel·lió. No obstant això, recorden que el delicte de sedició també comporta “penes molt greus que poden arribar fins a un màxim de quinze anys de presó”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona