Política

Cs exigeix la dimissió de Cifuentes i insta el PP a proposar un relleu interí

Els populars descarten la renúncia i negocien amb els aliats com reconduir la situació a Madrid

El PSOE vol que Rivera doni suport a la moció de censura

L’endemà de rebre els aplaudiments i l’escalf dels seus companys del PP en el congrés de Sevilla, Cristina Cifuentes va rebre el cop dels aliats de Cs. El partit taronja, que amb els seus vots apuntala el govern de la Comunitat de Madrid, va exigir ahir la dimissió de la presidenta per la polèmica sobre el seu màster, i va instar el PP a oferir una candidatura alternativa per substituir-la fins a les eleccions autonòmiques del 2019.

Així ho va anunciar el portaveu del partit nacionalista a l’Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, que va justificar la decisió al·legant que el PP no havia acceptat la comissió d’investigació parlamentària proposada per Cs per aclarir el cas. El PP, però, per boca del seu coordinador general, Fernando Martínez-Maíllo, va descartar que la direcció del partit s’estigui plantejant l’“escenari” de la dimissió i va avançar que està negociant amb Cs la manera de reconduir la situació a Madrid. “Intentarem buscar un acord. Hi ha totes les opcions obertes”, va assegurar Maíllo, que va acusar el partit d’Albert Rivera d’haver-se “precipitat” en demanar la renúncia de Cifuentes i el seu relleu.

Primàries a Podem

El portaveu del PP a l’Assemblea de Madrid, Enrique Ossorio, va fer un pas més en retreure a Ciutadans que no haguessin acceptat les esmenes presentades pels populars sobre les condicions de la comissió d’investigació que hauria d’abordar el cas Cifuentes, com ara l’ampliació de compareixents i el mateix objecte de la comissió, que, segons Ossorio, tal com la planteja Cs és “il·legal” perquè en entrar en “les presumptes irregularitats” al voltant del màster de la Rey Juan Carlos vulnera l’autonomia de la universitat.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no en té prou amb l’exigència que plegui Cifuentes i va demanar als de Rivera que vagin més enllà i donin suport a la moció de censura presentada pels socialistes per “obrir un temps nou” a la Comunitat de Madrid sense el PP, una moció que ja estat admesa a tràmit per l’assemblea autonòmica però que encara no té data. Segons Sánchez, l’últim moviment de fitxa de Cs equival a “aparentar que tot canvia perquè res canviï”.

Des de Podem, el diputat Íñigo Errejón també va reclamar a Ciutadans que no es limiti al “brindis al sol” en què pot quedar el fet de demanar la renúncia de Cifuentes i els va instar a votar a favor d’una moció de censura. Segons Errejón –que veu com el cas Cifuentes accelera les primàries de Podem a la Comunitat de Madrid, a les quals té intenció de concórrer–, la moció de censura anunciada pel PSOE és una eina, no per formar govern, sinó d’“higiene democràtica per garantir unes eleccions netes amb candidats de qui ens puguem fiar”.

Durant la convenció del PP del cap de setmana, el cap del govern espanyol i líder del partit, Mariano Rajoy, va manifestar el seu suport a la presidenta madrilenya i es va distanciar del seu futur polític: “Ella ha iniciat unes actuacions davant la justícia i serà la justícia la que decideixi el que estimi oportú.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia