Política

Síria i Rússia acusen Israel de bombardejar una base siriana i causar 14 morts

Dos avions van atacar amb míssils l’aeroport militar d’Al-Taifur

Si l’atac de dissabte a Duma va ser per un agent químic és encara una incògnita

Les autoritats sirianes van acusar ahir Israel d’haver perpetrat l’atac a l’aeroport militar sirià d’Al-Taifur (T4), a la província d’Homs, al centre del país, que hauria causat la mort de 14 soldats i milicians. Caces bombarders israelians F-15 van llançar diversos coets sobre la base militar des de l’espai aeri libanès, segons va dir una font militar a la televisió oficial siriana. El Ministeri rus de Defensa també va assegurar que van ser dos avions israelians els que van atacar la base T4. Prèviament, des de Jerusalem, una portaveu militar va declinar fer comentaris sobre aquest atac després de preguntar-li si el seu país hi estava involucrat.

L’agència de notícies oficial siriana, SANA, va informar a la matinada que les defenses antiaèries havien repel·lit un atac amb míssils contra aquesta base aèria, cosa que no va impedir l’impacte de diversos projectils a la zona.

L’Observatori Sirià de Drets Humans va assenyalar que almenys 14 soldats i milicians lleials al govern de Damasc, tant sirians com estrangers, van morir per la caiguda de diversos míssils a l’aeroport. En aquesta base hi ha presència d’efectius de l’exèrcit sirià i milicians iranians i del grup xiïta libanès Hezbol·là. La base aèria T4 és un dels aeroports militars més importants de Síria, que fins fa poc havia estat blanc dels atacs d’Estat Islàmic (EI).

Aquest bombardeig té lloc després de les denúncies d’un suposat atac químic el cap de setmana passat a Duma, l’últim reducte rebel de la regió de Ghouta Oriental, als afores de Damasc. La Societat Mèdica Sirioamericana (SAMS) i la Defensa Civil Síria, dues organitzacions que tenen el suport dels EUA, van assegurar que almenys 42 persones van morir dissabte amb símptomes d’haver estat víctimes d’un atac químic.

Cap altra font ha confirmat que es tractés d’un bombardeig amb substàncies químiques. De fet, l’Observatori Sirià de Drets Humans va destacar que almenys 21 persones van morir aquell dia per asfíxia, però com a resultat de l’“ensorrament dels edificis” on eren.

Tant les autoritats sirianes com Rússia, aliada de Damasc, han negat l’ús d’armes químiques en els bombardejos de Duma i han acusat la facció l’Exèrcit de l’Islam, que controla aquesta ciutat, d’“inventar-se” l’atac.

Aquests successos tenen lloc després que dijous passat es complís el primer aniversari de l’atac químic a la localitat de Jan Shijun, al nord de Síria, on més de 80 persones van morir i del qual l’ONU va culpar el govern sirià. L’atac va motivar que els EUA llancessin dies després desenes de míssils contra la base aèria siriana d’Al-Shairat, a Homs, des de la qual, segons Washington, es va organitzar el bombardeig químic.

A part, una explosió a darreres hores d’ahir va ocasionar almenys onze morts i 80 ferits a la ciutat d’Idleb, al nord de Síria. Es desconeixia si l’explosió va ser pel llançament de projectils o per la detonació d’un cotxe bomba. Mentrestant, ahir va començar l’evacuació de combatents islamistes i civils de la ciutat siriana de Duma, prop de Damasc i controlada per l’Exèrcit de l’Islam, segons l’acord a què van arribar aquesta facció i Rússia, aliada del govern sirià.

Trump amenaça de tornar a recórrer a la via militar

Donald Trump decidirà aviat si respon militarment al “bàrbar” presumpte atac químic a la localitat siriana de Duma, que dissabte va causar desenes de morts, i va advertir que Rússia “pagarà un preu” si té alguna responsabilitat en el succés. Trump, que fa ara just un any va atacar una base aèria a Síria en resposta a un bombardeig químic en un poble rebel, no va descartar tornar a recórrer a la via militar. “No podem permetre que es facin atrocitats com aquesta”, va avisar. Pel seu cantó, l’Iran va qualificar ahir de “nou complot” i d’“excusa per a l’acció militar contra els sirians” les acusacions d’Occident pel suposat atac químic. A part, Moscou assegura que els seus experts russos no han trobat restes de substàncies químiques a Duma. Al Consell de Seguretat, ho va tornar a dir i va advertir de les “greu repercussions” que tindria una resposta nord-americana, mentre els EUA l’acusava de tenir les mans tacades de “sang de nens sirians”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA