Política

Cap oposició a la creació de la comissió pels atacs del 17-A

El Parlament vol posar llum a la relació de l’imam amb el CNI

Ajorna la convalidació dels decrets del 155

El ple ordinari del Parlament va aprovar ahir a proposta de JxCat, ERC i la CUP la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats gihadistes dels passats 17 i 18 d’agost a Barcelona i Cambrils. El propòsit és analitzar les causes, antecedents i implicacions dels atacs, així com les línies d’investigació obertes i fins i tot el paper que hi pot jugar el sistema socioeducatiu, tot i que es vol posar èmfasi, segons van apuntar els proposants, en la vinculació del seu cervell, l’imam de Ripoll Es-Satty, amb els serveis secrets espanyols, i la coordinació i comunicació entre cossos policials. JxCat, que va lamentar el “secretisme” de l’Estat en no haver donat explicacions al Congrés, espera solucionar així la “concatenació de vetos i vels”, i la CUP va denunciar que la “geopolítica” practicada per la monarquia i el govern espanyol fan de “caldo de cultiu”. “La ciutadania necessita i mereix respostes”, concloïa ERC. El PP i Cs es van abstenir en alertar del “mal ús” que es pot fer de la comissió per “crear conflicte” i extreure “conclusions prefixades”. El PSC i comuns hi van votar a favor, i van reclamar que la matèria policial més sensible es declari reservada, i per tant es tracti a porta tancada, per la qual cosa van avançar que ja hi ha un “preacord” entre els grups. Ara la junta de portaveus haurà de decidir la composició de la comissió, a què es podran incorporar especialistes, i abans d’iniciar-se redactarà un pla de treball.

En canvi, el ple va rebutjar la proposta de resolució de Cs, que només va rebre el suport del PP, que retreia a Roger Torrent la seva actuació fins ara per investir un president, i li reclamava la compareixença “immediata” davant del ple. Abans de la sessió d’ahir, es van retirar de l’ordre del dia la convalidació dels decrets llei que havia aprovat el govern espanyol per a la pròrroga pressupostària i per al retorn de la paga extra que es va treure el 2012 als funcionaris. Torrent va rebre al matí una carta del govern de l’Estat confirmant que no enviarien ningú a defensar els decrets davant el ple com marca el reglament, i va decidir encarregar un informe als lletrats. L’oposició ho va retreure durament en començar el ple, però els grups independentistes van recordar que els decrets segueixen en vigor i van assegurar que els convalidaran, si pot ser ja amb un govern format, abans que el 26 d’abril expiri el termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona