Política

Un gran èxode sirià parteix dels fronts de Ghouta i Afrin

El govern xifra en 40.000 els civils que ahir van abandonar la regió a través del corredor obert amb aquesta finalitat

Els bombardejos de l’aviació russa hi van causar la mort d’almenys 76 civils

El govern de Síria va assegurar ahir a l’ONU que més de 40.000 civils van fugir ahir de Ghouta Oriental, el principal enclavament opositor als afores de Damasc. El còmput que van aportar les autoritats és aproximadament el doble respecte al càlcul que va fer dijous l’Observatori Sirià per als Drets Humans. L’evacuació, segons va explicar l’ambaixador de Síria davant l’ONU, Bashar Yafari, es va dur a terme per un corredor que havien obert les autoritats sirianes i va ser coordinat pel govern i la Mitja Lluna Roja. Yafari va acusar els grups rebels d’haver fet servir els civils com “escuts humans” i va dir que encara estan impedint que molts usin els corredors oberts per sortir de la zona. L’exèrcit sirià va assegurar ahir que controla el 70% de Ghouta Oriental.

En aquest context, almenys 76 civils van morir ahir en aquesta regió, que és objectiu de l’ofensiva de l’exèrcit sirià i dels seus aliats. La majoria dels morts van ser pels bombardejos d’avions russos. L’Observatori va precisar que 64 d’aquestes víctimes, entre les quals tretze menors, van caure a la població de Kafr Batna, mentre que la resta van morir a les localitats de Saqba i Harasta. La font va destacar que alguns dels cadàvers estaven completament calcinats o presentaven moltes cremades al cos. Això s’explica perquè els avions russos van fer servir bombes de dispersió, prohibides internacionalment, segons l’Observatori. Aquests projectils estan carregats amb una substància anomenada termita, composta de pols d’alumini i òxid de ferro, que causa cremades perquè la seva combustió dura tres minuts després de ser llançada.

Els bombardejos van coincidir amb la sortida de milers de civils que abandonaven les àrees en poder de la islamista Legió de la Misericòrdia a través del corredor de Hamuriya. Dijous ja van fugir 20.000 civils per aquest pas.

No poden sortir d’Afrin

D’altra banda, almenys 27 persones, entre les quals set menors, van morir ahir i desenes més van resultar ferides per bombardejos d’avions turcs contra la ciutat siriana d’Afrin, en poder de milícies kurdes i objectiu d’una ofensiva turca, segons l’Observatori Sirià per als Drets Humans. Els atacs van tenir com a objectiu civils que intentaven fugir d’aquesta localitat, va dir la font, que no va descartar que el nombre de morts augmenti perquè hi ha ferits greus.

Dijous a la nit, més de 2.500 persones van fugir d’aquesta ciutat en direcció a les poblacions de Nubul i Al-Zahra, i cap a altres àrees de la província d’Alep en poder de les forces governamentals.

Mentrestant, l’exèrcit turc i grups rebels sirians aliats d’Ankara continuaven estrenyent el setge a Afrin i ja combatien a menys d’un quilòmetre de la ciutat. L’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va denunciar que els combatents kurdosirians que lluiten contra l’ofensiva turca no permeten als civils fugir de la ciutat. “Hi ha centenars de civils en risc, i fins i tot els que ho aconsegueixen poden ser bombardejats”, va dir la portaveu de l’Oficina, Ravina Shamdasani.

A més, Unicef ha denunciat els alts nivells de desnutrició dels nens en l’enclavament assetjat de Ghouta Oriental. L’organització ha comprovat que els infants tenen desnutrició severa, anèmia i falta de vitamines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona