Política

FERRAN BEL

EXALCALDE DE TORTOSA I DIPUTAT AL CONGRÉS (PDECAT)

“L’etapa de servei públic té un principi i un final”

“Quan vaig ser elegit diputat al Congrés vaig tenir clar que la tasca a Madrid no era compatible amb l’alcaldia”

“Em semblaria una injustícia la inhabilitació dels alcaldes per l’1-O, però podria ser el primer perquè el meu cas és al Suprem

“ERC no canviarà de parer sobre Puigdemont pel que pugui dir el Constitucional”

L’alcalde dominant
Dels tres mandats que ha estat al capdavant de l’alcaldia tortosina, només en un període de quatre anys ho ha fet amb majoria absoluta, la resta amb el suport d’ERC. Bel destaca que ha estat l’únic període, des de la recuperació de la democràcia, que a l’Ajuntament hi ha hagut estabilitat de principi a final de mandat. I segur que el seu caràcter dominant, dins i fora del seu partit, hi ha influït.

Després de gairebé onze anys a l’alcaldia de Tortosa, Ferran Bel va renunciar al càrrec ahir, en un ple multitudinari, en què va fer balanç del seu mandat. Demà prendrà el relleu la segona tinenta d’alcalde, Meritxell Roigé. Bel continuarà sent diputat al Congrés, així com membre de l’executiva del PDeCAT.

Per què ha elegit aquesta setmana per presentar la renúncia a l’alcaldia?
El meu compromís era formalitzar la renúncia una vegada aprovat el pressupost del 2018; tanmateix es van produir un fets no previstos: l’1-O, l’aplicació de l’article 155 i la convocatòria d’eleccions. No em va semblar adequat enmig d’un període electoral deixar l’Ajuntament.
Renuncia a l’alcaldia perquè és incompatible amb el fet de formar part de l’executiva del PDeCAT i el seu escó al Congrés?
Es podria fer compatible si el consell nacional del partit ho aprovés. En les passades municipals vaig decidir que era l’última vegada que em presentava i quan vaig ser elegit diputat al Congrés ja vaig tenir clar que la tasca a Madrid no era compatible amb l’alcaldia. A més, quan finalitze l’etapa al Congrés vull tornar al meu despatx professional; l’etapa de servei públic té un principi i un final.
Però quan es va presentar a les eleccions municipals el 2015 va dir que completaria el mandat.
Llavors no tenia previst deixar l’alcaldia; si en lloc del Congrés hagués continuat com a senador ho hauria pogut fer compatible. Deixo l’alcaldia amb la tranquil·litat que el projecte de Tortosa té continuïtat i està en molt bones mans, l’equip és el mateix i la persona que ho liderarà serà la primera dona que dirigirà el futur de la ciutat.
Deixa la política local però no abandona en clau nacional, no?
Deixo la política local tortosina i ebrenca, però he assumit l’acció política i estratègia municipal del partit en clau de país; per tant, no em desvinculo de la política local. Continuaré molt vinculat als alcaldes i regidors.
Podria incorporar-se al pròxim govern de la Generalitat?
Sincerament no, això seria incompatible amb la meua incorporació a l’activitat professional els pròxims anys. Crec que puc ser útil per al país des de Madrid.
Creu que Puigdemont podrà ser investit president?
Espero que sí, legítimament i democràticament és el que correspon. Hi ha 70 diputats que opten perquè ell sigui el president i no seria raonable que per una resolució del Tribunal Constitucional o una falta d’autorització d’un jutge no és pogués investir el president.
La negociació entre Junts per Catalunya i ERC s’està complicant massa?
Les negociacions entre els partits independentistes mai han estat fàcils. ERC ha manifestat que el seu candidat és Carles Puigdemont i estic convençut que no canviarà de parer sobre Puigdemont pel que pugui dir el Tribunal Constitucional. L’única opció perquè Puigdemont no sigui president radicaria en la seua decisió personal.
El ministre de Justícia ja ha avançat que podrien inhabilitar-se investigats pel referèndum abans que hi hagi sentència. Pensa que també podrien inhabilitar alcaldes per l’1-O?
És esperpèntic que un ministre pronostique la inhabilitació d’alguns càrrecs abans que hi hagi sentència. Em semblaria una injustícia i poc raonable una inhabilitació dels alcaldes, però podria ser el primer alcalde inhabilitat perquè el meu cas és al Suprem i faria jurisprudència. Personalment ja he fet públic que vull tornar a la meua vida professional, però seria una anomalia intentar inhabilitar més de sis-cents alcaldes.
I quin balanç fa dels onze anys al capdavant de l’Ajuntament?
Ha estat una experiència vital única. En una època econòmicament molt complexa hem estat capaços d’impulsar canvis a la ciutat que eren molt necessaris. Em refereixo a la recuperació del nucli antic, la conversió del riu en un eix més de la trama urbana i el sanejament de les finances municipals. Soc el primer alcalde de la democràcia que deixo menys deute del que em vaig trobar a l’Ajuntament.
Quins projectes li han quedat pendents?
M’hauria agradat acabar el projecte de la plaça de la catedral i encara estem fent la licitació del concurs per elaborar el projecte. Un quan és alcalde no acaba mai la feina; si hagués de deixar de ser alcalde quan estigués satisfet, continuaria tota la vida.
No s’haurà materialitzat la reinterpretació del monument franquista.
És cert, però mai ha estat una prioritat. La majoria dels partits polítics vam concórrer a les eleccions entenent que després de molts anys s’havia de resoldre el futur del monument amb una consulta i això sí que ho hem materialitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona