Política

Itàlia tanca un cicle i engega la cursa electoral

El centreesquerra aconsegueix esgotar la legislatura i fixa per al 4 de març la data dels pròxims comicis generals

Els sondejos vaticinen un Parlament molt fragmentat que obligarà a fer pactes i aliances per poder governar

Gentiloni destaca la recuperació i insta a reparar les divisions socials

Els italians entraran al 2018 amb la mirada fixada en la consolidació de la recuperació econòmica i en les pròximes eleccions generals, que s’hauran de celebrar a principis de març. El president de la República, Sergio Mattarella, va fer ahir el primer pas en anunciar la dissolució del Parlament després de rebre els presidents de les dues cambres. També es va entrevistar amb el cap del govern de centreesquerra, Paolo Gentiloni, que tot seguit va reunir els seus ministres per fixar la convocatòria dels comicis per al 4 de març, segons va revelar una font oficial. Abans de desplaçar-se al Palau del Quirinal, la seu presidencial, Gentiloni va aprofitar la tradicional roda de premsa de final d’any per defensar el seu balanç. Va donar per assolit l’“important objectiu” d’haver esgotat la legislatura –molt “fructífera”– assegurant que, en aquests darrers cinc anys, el país “s’ha posat en marxa després de la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial”.

Gentiloni va destacar el creixement “a bon ritme” de l’economia i la contenció del risc bancari, i va assegurar que Itàlia ha deixat de ser “el famós fanalet vermell de la Unió Europea”. “Hem de mantenir aquest creixement i reparar les divisions socials”, ja que Itàlia “és encara al principi del recorregut” de la recuperació. Per això, va indicar que “a l’agenda no podran faltar les ambicions i les reformes”.

També va instar els partits a no escampar la por ni fer promeses irrealitzables durant la “imminent” campanya electoral. “És en interès del país tenir una campanya que limiti com més millor la propagació de pors i d’il·lusions”, va dir.

Tots els grans partits italians estan prometent apujar el dèficit pressupostari i abaixar impostos malgrat el rècord en deute públic, tot i que la immigració es perfila com el principal tema de campanya, amb les crides de la dreta a aturar la “invasió” d’estrangers.

De les urnes es preveu que en surti un Parlament molt fragmentat que obligarà a fer pactes i coalicions per poder formar un govern estable. A partir de sondejos i altres dades electorals, el professor de la Universitat La Sapienza de Roma Oreste Massari vaticina “un tripolarisme, una situació en què gairebé segur ningú aconseguirà una majoria”. Els bàndols semblen clars: el centreesquerra del Partit Demòcrata (PD), la coalició de centredreta liderada per Forza Italia (FI) i els antisistema del Moviment Cinc Estrelles (M5E). Cap d’aquests blocs sembla en condicions d’assolir el 40% dels vots que calen per governar en solitari.

Com ja va passar el 2013, quan va ser la formació més votada sense presentar-se en coalició, l’anticasta M5S encapçala tots els sondejos, també el que va publicar la setmana passada l’institut SWG, que li atorga un 25,7% dels vots. La formació del còmic Beppe Grillo basa la seva estratègia en la crítica al bipartidisme i la defensa de la transparència. Amb 31 anys, el seu cap de llista, Luigi di Maio, podria convertir-se en el primer ministre més jove de la història del país. Però si vol arribar a governar, l’M5E haurà de posar fi al seu tradicional rebuig als pactes i teixir aliances, un canvi a què Di Maio estaria obert. En segon lloc, hi hauria el PD de Matteo Renzi, al qual SWG atorga un 25% dels vots, i que fa front al desgast de govern després de cinc anys i a enormes diferències amb la resta de formacions progressistes. Exemple d’això és el partit Lliures i Iguals, una escissió del PD que podria arreplegar un 7% dels vots, gràcies al suport de pesos pesants com ara el president del Senat i líder de la llista, Pietro Grasso, i la presidenta de la Cambra dels Diputats, Laura Boldrini.

Quant a la dreta tradicional, el sondeig de SWG dona un 14,8% dels sufragis a la FI de Silvio Berlusconi i un 13,7% a la Lliga Nord, que ha pujat com l’escuma gràcies als discursos contra la immigració irregular i l’omnipresència mediàtica del seu líder, Matteo Salvini. Una aliança entre tots dos els donaria el govern. El professor Massari preveu que “caldrà discutir possibles coalicions després de votar”. En aquest sentit, creu que “les alquímies poden ser moltes” i, entre aquestes, apunta a una aliança entre la dreta i l’M5E, units pel rebuig a Renzi, bèstia negra també per part de l’esquerra.

Polític ben valorat

Després de les eleccions, i mentre els partits debatin els escenaris de futur amb els resultats a la mà, podria continuar el govern en funcions de Gentiloni. Polític serè i ben valorat pel conjunt dels italians, el dirigent demòcrata ja es perfila com “un recurs”, que podria encarregar-se de fer funcionar Itàlia durant el període de “seu vacant”, tal com ja va fer després de la dimissió de Renzi, el desembre de l’any passat.

Polèmica concessió de nacionalitat

Redacció

Gentiloni va admetre ahir que no ha tingut prou suports per tirar endavant el projecte de llei que reconeix la nacionalitat als fills d’immigrants, el ius soli, i va acceptar que aquest fracàs és una taca en el balanç del seu govern. Va defensar reprendre el debat sobre aquesta qüestió durant la pròxima legislatura. “El futur es juga sobre la nostra capacitat de no excloure o rebutjar” els fills d’immigrants nascuts al país, va advertir. El projecte de llei per introduir el ius soli (dret de sòl) és una de les normes més polèmiques d’aquest darrer any, ja que pretenia concedir la nacionalitat a prop de 800.000 nens nascuts a Itàlia de pares estrangers.

La llei va ser aprovada el 2015 a la Cambra dels Diputats, on el Partit Demòcrata té majoria, però al Senat els partits de centredreta que formen part de la coalició governamental van bloquejar el text en deixar clar que no hi votarien a favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona
POLÍTICA

El periple del vot exterior

Barcelona
POLÍTICA

El sufragi no és universal

BARCELONA